Kokeile kuukausi maksutta

Rakentajat eivät enää voi välttyä ottamasta luontoa huomioon – ”Kyse voi olla viherpesusta, jos asioita katsotaan vain markkinoinnillisesti”

Rambollin johtava asiantuntija Saara Vauramo muistuttaa, että luonnon monimuotoisuutta tukevissa suunnitteluratkaisuissa on paljon uutta liiketoimintapotentiaalia. Katso haastattelu painamalla kuvan keskellä olevaa painiketta tai tästä linkistä.

Rakennuslehden Raksa-TV:ssä Rambollin erikoisasiantuntija Saara Vauramo kertoo luonnon monimuotoisuudersta ja sitä tukevista ratkaisuista. Kuva: Ilari Laine
Kuuntele juttu

Luonnon monimuotoisuuden huomioon ottaminen suunnittelussa voi kuitenkin olla viherpesua, jos se tehdään vääristä lähtökohdista.

”Todellakin voi olla kyse vain viherpesusta, jos asioita otetaan vain markkinoinnillisesti huomioon. Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen on tosi konkreettisia tekoja. Ensin pitää olla kunnianhimoiset tavoitteet ja miettiä niiden mittaaminen, mutta ilman käytännönläheistä suunnittelua meillä voi olla riski viherpesusta”, Ramboll Finlandin Saara Vauramo kertoo Raksa-studion haastattelussa. Vauramo työskentelee johtavana asiantuntijana Rambollin luontopositiivisten ratkaisujen yksikössä.

Luonnon monimuotoisuuden huomiointi erilaisissa rakennus- ja infrahankkeissa ja kaupunkikehityksessä on hyödyllistä sekä ihmiselle, luonnolle, mutta yhä enenevissä määrin myös talouden kannalta. Yhä useammin myös hankkeiden rahoituksen ehtoihin on liitetty biodiversiteettivaatimukset.

”Elämme keskellä luontokatoa, joka tulee ratkaista nopeilla toimilla ja toimintamallien muutoksilla.”

Luonnon monimuotoisuuteen liittyvä suunnittelutyö lähenee koko ajan päästövähennyksiin liittyvää suunnittelua. Luontoarvojen laskemiseen esimerkiksi rakennushankkeissa, yksittäisen kiinteistön tasolla, on kehitetty uusia työkaluja.

”Hyödynnämme esimerkiksi Britanniassa kehitettyä biodiversiteettipisteytystä sekä jatkossa myös kansallisia ekologisen kompensaation laskentamalleja. Jo nyt voidaan laskea yksittäisen rakennushankkeen vaikutus luonnon monimuotoisuuteen.”

Britanniassa on voimassa ympäristölainsäädäntö, joka velvoittaa isoimpien uusien hankkeiden toteuttajia laskemaan vaikutukset alueen luontoon sekä edistämällä luonnon monimuotoisuutta vähintään 10 prosentilla.

”Tämä on Suomessa aika vaikea tavoite, koska meillä uudet rakennushankkeen kohdentuvat edelleen paljon metsäisiin ympäristöihin.”

Lähitulevaisuuteen Vauramolla on selkeä näkemys.

”Jatkossa luontopääoman taloudellisesta arvottamisesta voi tulla yhä selkeämmin osa yritysten ja kuntien talouden pitoa.”

Katso tästä linkistä koko haastattelu.

Videon kuvaus: Ilari Laine / Final Cut Productions oy 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentajat eivät enää voi välttyä ottamasta luontoa huomioon – ”Kyse voi olla viherpesusta, jos asioita katsotaan vain markkinoinnillisesti””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat