Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalalla viime vuonna 13 000 tapaturmaa – vähäisemmät työtunnit nostivat tapaturmataajuutta

Työmailla työpaikkatapaturmaan joutuneista muiden alojen työntekijöistä yli kolmannes oli vuokratyöntekijöitä.

Puolet tapaturmista on kaatumisia, putoamisia sekä leikkaavan tai terävän esineen osumia.

Rakennusalalla sattui hieman yli 13 000 palkansaajan työpaikkatapaturmaa viime vuonna. Määrä laski edellisvuodesta noin prosentin. Työpaikkatapaturmien taajuus kuitenkin nousi, koska tehtyjen työtuntien määrä väheni sattuneita vahinkoja enemmän.

Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan tapaturmataajus oli viime vuonna rakennusalalla 59,7 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden. Taajuus laski monta vuotta ja oli alimmillaan 55,1 vuonna 2020. Sen jälkeen lukemat ovat kääntyneet uudelleen nousuun.

Taajuustason nousuun vaikuttaa muun muassa alalla tehtyjen työtuntien väheneminen. Työtuntien lukumäärä on laskenut rakennusalalla vuodesta 2018 viime vuoteen noin 14 prosenttia.

Noin puolet tapaturmista on kaatumisia, putoamisia sekä leikkaavan tai terävän esineen osumia. Putoamiset tapahtuvat usemmiten suhteellisen matalilta tikkailta tai telineiltä, joista seuraa jokin alaraajan vamma.

”Taakan käsivoimin siirtämisestä johtuvat työpaikkatapaturmat ovat vähentyneet noin 10 prosenttiin. Vielä 20 vuotta sitten lähes viidesosa rakennusalalla sattuneista työpaikkatapaturmista tapahtui taakan käsittelyssä. Muutos kertoo rakennusalan työn fyysisen kuormittavuuden muutoksesta”, toteaa TVK:n tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho.

Muiden alojen työntekijöille sattui työmailla viime vuonna lähes 4 700 työpaikkatapaturmaa, mikä oli tilastojen mukaan noin 7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

Työmailla työpaikkatapaturmaan joutuneista muiden alojen työntekijöistä yli kolmannes oli vuokratyöntekijöitä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalalla viime vuonna 13 000 tapaturmaa – vähäisemmät työtunnit nostivat tapaturmataajuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat