Kokeile kuukausi maksutta

RT: Asuntotuotannon hyytyminen vaatii ripeitä korjausliikkeitä

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää niin asuntojen saatavuutta kuin talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymääkin. RT:n toimitusjohtajan Aleksi Randellin mukaan tilanteen oikaiseminen vaatii poliittisen tason nopeaa reagointia.

Rakennusteollisuus pyytää valtiota apuun. Kuva Helsingin Hämeentieltä: Kari Pullinen

Asuntoaloitukset saattavat tänä vuonna jäädä alle finanssikriisin vuosien 2008-2009 aloitusmäärän, joka oli noin 23 000 asuntoa vuodessa. Pudotus on nyt ollut silloista taantumaa selvästi rajumpi, sillä aloituksia toteutunee jopa noin puolet vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Vuonna 2021 aloitettiin 47 000 asunnon rakentaminen, kun kuluvan vuoden arviot vaihtelevat 20 000 - 27 000 asunnossa.

Sekä kuluttajien että sijoittajien uudisasuntojen kysyntä on tällä hetkellä hyvin vähäistä. Asuntolainojen nostot ovat pudonneet 20 vuoden takaiselle tasolle ja asuntokaupat alimmilleen kymmeneen vuoteen. Samalla myös valtion tukema Ara-asuntotuotanto on romahtanut. Syynä on Ukrainan sodan vauhdittama kustannusten ja korkojen nousu.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “RT: Asuntotuotannon hyytyminen vaatii ripeitä korjausliikkeitä”

 1. ”Asuntoja rakennetaan nyt selvästi alle pidemmän aikavälin vuosittaisen tarpeen, joka on VTT:n laskelmien mukaan 35 000 asuntoa.”

  Noo..otetaan nyt kuitenkin mukaan suora lainaus Rakennusteollisuud…eikun siis VTT:n tutkimuksesta:

  ”Tutkimus arvioi vuosittaisen lisärakentamisen tarpeen Manner-Suomessa olevan vuositasolla vähintään 30 000 asuntoa. Jos nuorten aikuisten irtaantuminen lapsuudenkodeistaan kuitenkin aikaistuu ja yhden aikuisen kotitalouksien määrä jatkaa kasvuaan, asuntoja on rakennettava vuosittain 35 000.”

  Eli voi se tarve olla 30 000. Tai vähemmänkin. Aina miettinyt sitä, että kun on keskustelua asuntotuotantotarpeesta, niin äänessä ovat Rakennusteollisuus tai kiinteistönvälittäjät. Molemmat antavat varmasti todellisen arvionsa..
  Tiedän kyllä, että näitä asioita on pohdittava pidemmällä aikavälillä, mutta keille Suomessa ihan oikeasti tarvittaisiin joka vuosi 35 000 uutta asuntoa? Muille kuin kahdelle edellä mainitulle taholle?
  Tälläkin hetkellä on n. 60 000 asuntoa myynnissä ja luku kasvaa joka päivä. Isolla osalla asunnoista on hintalappu vielä kiima-ajan jäljiltä, joten ei ihme että kauppa ei käy. Seuraahan siitä tietysti työttömyyttä kun rakennetaan vähemmän, mutta onko se oikea syy väsätä betonikuutiota toisen perään…

Viimeisimmät näkökulmat