Kokeile kuukausi maksutta

Parvekkeiden käyttökiellot yllättivät uusien talojen rakennuttajat – vanerilevyjen avulla yritetään saada parvekkeita käyttöön

Valmistuvien asuintalojen parvekkeita on asetettu käyttökieltoon. Rakennuttajien on pitänyt hyväksyttää väliaikaiset ratkaisut.

Tikkurilan turmaparveke on väliaikaisesti suojattu vanerilevyllä.

Useat rakennuttajat työskentelevät tällä hetkellä kuumeisesti kaupunkien rakennusvalvontojen kanssa, jotta ne saavat valmistuvien kohteiden lasikaiteiset parvekkeet uusien asukkaiden käyttöön.

Vantaalla ja Helsingissä valmistuvien lasikaiteisten kohteiden parvekkeille on asennettu viimepäivien aikana väliaikaisia suojarakenteita, esimerkiksi vanerilevyjä, jotka ovat paikoillaan siihen saakka kunnes viranomaisten tutkinta parvekelasien rakenteen kestävyydestä valmistuu. Siihen taas voi kulua aikaa vielä kuukausia.

Väliaikaisillekin rakenteille pitää saada sekä kolmannen osapuolen suorittama tarkastus että rakennusvalvonnan hyväksyntä.

”Kun väliaikainen rakenne on saatu tehtyä, se pitää tarkastaa ensin kolmannella osapuolella ja sen jälkeen haemme rakennusvalvonnasta hyväksynnän. Tämä tehdään sen vuoksi, että uudet asukkaat saavat parvekkeet väliaikaisesti käyttöönsä”, Saton investointiyksikön liiketoimintajohtaja Arto Aalto kertoo.

Tilanne sai alkunsa Tikkurilassa tämän vuoden maaliskuussa tapahtuneesta ja kuolemaan johtaneesta putoamisesta. Nuori nainen kaatui parvekkeen lasia vasten, lasi petti ja nainen putosi seitsemännestä kerroksesta maahan.

Aallon mukaan Satolla ei ole tiedossa Tikkurilan onnettomuuden tarkka lasikaideratkaisu, mutta käytössä on yleisesti käytetty ratkaisu, joka on nyt asetettu käyttökieltoon. Rakennuttajat odottavat nyt tutkimusten valmistumista ja esimerkiksi laskennallisen kestävyystarkastelun lopputuloksia.

”Jos etenemme lasikaideratkaisulla, meidän pitää tietää, mikä on turvallinen ja hyväksytty rakenneratkaisu. Jos joudumme siirtymään erillisiin teräs- tai alumiinikaiteisiin, esimerkiksi rakennuksen ja parvekejulkisivun ulkonäkö muuttuu olennaisesti.”

Asukkaat saavat 15 prosentin vuokrahyvityksen, kun parveke on käyttökiellossa.

”Nyt valmistuvat kohteet ovat pahassa välikädessä. Meidän pitää kuitenkin osata tehdä korjaavat toimenpiteet, jotta asukkaat pääsevät muuttamaan. Tilanne on kehittynyt nopeasti ja kuukausi sitten emme vielä tienneet missä tilanteessa tänään olemme. Yksi näkökulma on lisäksi se, että parvekkeet ovat myös pelastusteitä.”

Lue lisää: Vantaan parveketurmasta uutta tietoa – Kohteeseen suunniteltu lasityyppi ei täytä pistekuormavaatimusta

Poliisi jatkaa kaideturman esitutkintaa

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii edelleen Tikkurilan parveketurmaa. Poliisin tämän hetkisten tietojen mukaan näyttää siltä, että kukaan ulkopuolinen henkilö ei ole aktiivisesti myötävaikuttanut henkilön kuolemaan.

Poliisi jatkaa edelleen esitutkintaa parvekekaiteen pettämiseen liittyen sekä selvittää siihen liittyviä vastuukysymyksiä. Tukes taas on puolestaan selvittänyt parvekekaidejärjestelmän vaatimustenmukaisuutta. Lue lisää: Tukes kertoi lisätietoja siitä, mitä asioita Tikkurilan parveketurman takia selvitetään

”Emme pysty vielä antamaan tarkkaa aikataulua tutkinnan etenemisestä, mutta todennäköisesti puhutaan kuukausista”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Josefiina Hiltunen arvioi.

Eri tahojen tekemien tutkimusten jälkeen selvinnee esimerkiksi miksi kaide on pettänyt ja onko siihen liittynyt virheitä suunnittelussa, valmistuksessa tai asentamisessa ja kenen vastuulla eri vaiheet ovat olleet.

Edit: 31.5. kello 10.00 Tarkennettu vuokrahyvitystä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Parvekkeiden käyttökiellot yllättivät uusien talojen rakennuttajat – vanerilevyjen avulla yritetään saada parvekkeita käyttöön”

  1. Hiukan ihmetyttää nuo rakennuttajan kommentit hankalasta väliaikaisten suojarakenteiden hyväksyttämismenetelmistä. Koko ongelmaahan ei olisi, jos jo rakennuslupavaiheessa rakennuttaja olisi valinnut parvekkeisiin määräykset täyttävän kaiderakenteen ja vaatinut urakoitsijalta tällaisen kaiteen asennusta.

  2. Vähän ihmetyttää myös aiheen eilinen uutisointi:

    ”Hänen mukaansa toimialalle tulisi luoda yhtenäinen ja selkeä mitoitus- ja testauskäytäntö, sillä kaidejärjestelmät mitoitetaan ja suunnitellaan nyt kohdekohtaisesti.
    Kokeellisissa ja laskennallisissa mitoituksissa saatetaan päätyä hyvin erilaisiin tuloksiin ja keskinäiset erot eri menetelmien välillä ovat suuria, jos lasin lujuuslaskentaan liittyviä standardeja ei lueta oikein. Kokeellisen ja laskennallisen ristiriidan selvittäminen on vienyt paljon aikaa. Se toimii kuitenkin pohjana, kun lasien mitoitusta yhtenäistetään”, Walden jatkaa.”

    Jos en ihan väärin muista niin kaidelasituksille on hyvin yksiselitteinen testauskäytäntö joka kaiderakenteen (kehys + lasi) pitää läpäistä. Jos ei läpäise testiä niin rakenteella ei ole asiaa markkinoille. Mikä siinä on epäselvää? Jos Tikkurilassa käytetty rakenne läpäisee testin, niin sitten täytyy muuttaa rakentamismääräyksiä. Ei tää nyt voi olla niin vaikeaa että asiassa menee kuukausia…

  3. Kaidelasin valmistaja antaa kestävyystarkasteluissa tarvittavat arvot (kokeellisia tai laskennallisia) ja kohteen rakennesuunnittelija määrittää näihin arvoihin pohjautuen kaidelasin tapauskohtaisesti tukirakenteineen ja kiinnityksineen määräysten mukaisille viiva- ja pistekuormille. Jos kaide sitten vielä pettää, vika voi olla lasissa, lasin kestävyysarvoissa, rakennesuunnittelussa, asennuksessa, ulkoisissa tekijöissä kuten kaiteen särkijässäkin. Isonkin ihmisen horjahtamisen kaidetta vasten laskentakuormitusolettama kyllä kestää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat