Kokeile kuukausi maksutta

Tyhjien myymättömien asuntojen määrä paisuu useisiin tuhansiin – Valmiiden varaston huippu saavutetaan vuodenvaihteessa

Uusi ennustemalli kertoo, miten pahaksi uusien myymättömien valmiiden asuntojen ongelma paisuu.

Myymättömien valmiiden uusien asuntojen määrä on kasvanut nopeasti, kun uusien asuntojen kauppa on romahtanut. Kuva: Sami Kero / HS

STH-Groupin Rakennuslehdelle tekemä uusi ennustemalli arvioi, että valmiiden uusien asuntojen myyntivaraston huippu saavutetaan tämän vuoden lopussa. Määrä on kuitenkin vielä ensi vuoden alkupuolellakin korkea, vaikka kääntyykin jo laskuun.

Uusimman markkinakatsauksen mukaan uusien asuntojen kauppa on pudonnut rajusti kuluneen puolen vuoden aikana. Kun kauppa ei ole juuri käynyt, valmistuneisiin kohteisiin on jäänyt runsaasti valmiita myymättömiä asuntoja. Valmiiden varasto on kasvanut nopeasti.

Myynnissä olevista uusista asunnoista runsas viidesosa (22 %) on valmiita. Tilanne on lähes samanlainen pääkaupunkiseudulla ja muualla maassa. Vantaalla yli puolet (54 %) myynnissä olevista uusista asunnoista on valmiita.

Lue lisää:

Huimia romahduslukuja uusien asuntojen kaupassa ja aloituksissa – Espoossa ja Vantaalla aloitettiin kummassakin vain yksi kerrostalo puolessa vuodessa

Ennustemallin avulla on nyt pystytty ensimmäisen kerran arvioimaan tarkasti, miten valmiiden asuntojen myyntivarasto kehittyy lähitulevaisuudessa. Mallin avulla on arvioitu valmiiden myymättömien asuntojen määrä ensi syyskuun lopussa, vuodenvaihteessa ja vuoden 2024 maaliskuun lopussa.

Ennustemallin avulla pystytään myös vertailemaan pääkaupunkiseudun, viiden muun kaupunkialueen ja koko muun maan valmiiden asuntojen myyntitilannetta.

Huhtikuun tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla on 983 valmista myymätöntä asuntoa. Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän ja Kuopion alueilla valmiiden varastoa on yhteensä 913 asuntoa.

Koko maan yhteismäärä on arviolta 2 437 valmista myymätöntä asuntoa.

Huippu saavutetaan ensin maakunnissa

Ennusteen mukaan valmiiden myyntivarasto jatkaa kasvuaan ja huippu saavutetaan kuluvan vuoden lopussa. Silloin valmiita myymättömiä asuntoja on 4 089 kappaletta. Määrä kasvaa nykytasosta 1 652 asunnolla (+68 %).

Ennustemallin paljastama mielenkiintoinen tieto on, että valmiiden varaston kehityskaari menee eri tahdissa pääkaupunkiseudulla ja muualla maassa.

Alkuvaiheessa valmiiden myymättömien asuntojen määrä kasvaa selvästi nopeammin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Siellä valmiiden varasto kasvaa syyskuun loppuun mennessä 68 prosenttia huhtikuusta, kun pääkaupunkiseudun kasvu on 29 prosenttia.

Alueiden erilaista kehitystä selittää se, että maakunnissa valmistuu syksyyn mennessä suhteessa enemmän asuntokohteita kuin pääkaupunkiseudulla tai että maakuntien kohteissa on suhteessa enemmän myymättömiä asuntoja.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella valmiiden myyntivaraston huippu saavutetaan syksyllä ja vuodenvaihteessa määrä on kääntynyt jo hieman laskuun.

Pääkaupunkiseudun huippu vuodenvaihteessa

Pääkaupunkiseudulla valmiiden myymättömien asuntojen määrä jatkaa syksyllä roimaa kasvua ja on vuodenvaihteessa huipputasolla. Silloin pääkaupunkiseudulla on analyysimallin mukaan valmiita myymättömiä asuntoja 1 702 kappaletta.

Myös koko maan tasolla saavutetaan valmiiden varaston huippu vuodenvaihteessa. Silloin valmiita myymättömiä asuntoja on ennustemallin mukaan 4 089 kappaletta.

Määrä kasvaa vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana 377 asunnolla. Valmiiden myyntivaraston kasvu tapahtuu kokonaan pääkaupunkiseudulla, sillä muualla maassa valmiiden asuntojen tarjonta jo hieman pienenee.

Ensi vuoden alkupuolella valmiiden myyntivarasto pysyy pääkaupunkiseudulla lähes ennallaan (–22 asuntoa) mutta laskee muualla Suomessa selvästi (–538 asuntoa). Supistumisesta huolimatta myyntiä odottaa vielä 3 529 valmista asuntoa vuoden 2024 maaliskuun lopussa.

Myymättömistä valmiista asunnoista on huhtikuun tietojen mukaan 40 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja loput ovat muualla Suomessa. Syksyyn mennessä pääkaupunkiseudun osuus putoaa runsaaseen kolmannekseen mutta lähtee sitten taas kasvamaan.

Ensi maaliskuussa valmiiden varastosta on lähes puolet (47,6 %) pääkaupunkiseudulla.

Tilanne voisi olla pahempikin

Ennustemallin perusteella voi arvioida, että valmiiden uusien asuntojen myyntivarastosta ei tule ihan niin pahaa ongelmaa kuin kuluneen puolen vuoden kasvulukujen ja nykyisen määrän perusteella voisi olettaa.

Selvää kuitenkin on, että yli 4 000 asunnon nouseva valmiiden asuntojen varasto jarruttaa voimakkaasti uusien asuntojen aloituksia kesän ja ensi syksyn aikana.

Valmiiden uusien asuntojen myyntivarastoa koskeva ennuste on laadittu STH-Groupin asuntodatan perusteella. Oletus on, että uusien asuntojen kysyntä ei muutu oleellisesti kesän aikana suuntaan tai toiseen.

Ennustemallin toinen oletus on, että rakennusliikkeet eivät tyhjennä valmiiden asuntojen varastojaan erityisillä alekampanjoilla.

Lue lisää asuntomarkkinoista:

Kommentti: Kauppa romahti, hinnat nousivat ja asuntokaupassa näkyy erikoinen ilmiö

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Tyhjien myymättömien asuntojen määrä paisuu useisiin tuhansiin – Valmiiden varaston huippu saavutetaan vuodenvaihteessa”

  1. ”Pääkaupunkiseudulla valmiiden myymättömien asuntojen määrä jatkaa syksyllä roimaa kasvua ja on vuodenvaihteessa huipputasolla. Silloin pääkaupunkiseudulla on analyysimallin mukaan valmiita myymättömiä asuntoja 1 702 kappaletta.”

    Tuota tuota… En tiedä mitä dataa tässä on käytetty ja millaista ennustetta asuntojen myyntimäärille, mutta ihan jo etuovi.comissa olevia myytäviä asuntoja on pk-seudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa) vuoden loppuun mennessä 8631 kappaletta…

    1. Hei!
      Kiitos palautteesta. Arvelen jutusta selviävän, että kyse on valmiista myymättöminä uusista asunnoista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat