Kokeile kuukausi maksutta

Afry selvitti tuulivoimaloiden purkukustannuksia – yhden terästornin purku hoituu muutamalla kymppitonnilla

Voimaloiden muovikomposiittijätettä voidaan hyödyntää sementinvalmistuksessa.

Tuotettu sähkö johdetaan muuntajan kautta sähköverkkoon. Kuva Leppävirralta: Jukka Gröndahl / HS

Tuulivoimaloiden käyttöikä vaihtelee rakentamisajankohdasta riippuen 20-25 vuodesta jopa yli 35 vuoteen. 2020-luvulla Suomesta puretaan vain yksittäisiä voimaloita, mutta purkutahdin odotetaan kiihtyvän 2030-luvun loppupuolella.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

1 kk koejakso veloituksetta

Tutustu digi-Rakennuslehteen kuukauden ajan veloituksetta ja sitoumuksetta.

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Afry selvitti tuulivoimaloiden purkukustannuksia – yhden terästornin purku hoituu muutamalla kymppitonnilla”

  1. Afry tekee itsestään pellen näillä laskelmilla, pelkkä perustuksen purun suuruusluokka on 200000 euroa. Laskelmista puuttuu lisäksi siirtoverkon ja teiden entisöinti. Suunnittelutoimistot eivät yleensäkään tiedä kustannuksista mitään. Kunhan kertovat sellaisen luvun, minkä lausunnon tilaaja haluaa julkistaa.

    1. Tämä on nyt sitä viherpesua. Todelliset kustannukset perustusten purkuineen ja maaston ennallistamisineen voi muuttaa taloudellista peliä liikaa negatiiviseen suuntaan.

  2. Raksu, asia on juuri noin. Teiden ennallistaminen tarkoittaa myös tiesorien poisvientiä ja metsänpohjan tuomista tilalle ja sen jälkeen taimien istutuksia. Ei erityisen halpaa touhua.

  3. Keskustelu on lähtenyt ehkä hieman laukalle. Kun tuulivoimaloiden sijoituspaikat on kerran todettu mittauksilla hyväksi tuulisuudeltaan, purettavien voimaloiden tilalle rakennetaan hyvin todennäköisesti uudet voimalat. Siksi tiet ja siirtoverkot eivät muutu tarpeettomiksi, eikä niitä tultane purkamaan. Lisäksi tiet palvelevat myös metsätaloutta.

Viimeisimmät näkökulmat