Tehokkaampaa suunnittelua ja tehokkaampaa rakentamista toistettavuuden turvin. Tähän tiivistyy yhdysvaltalaisen BJ Siegelin Juno-konsepti.
Siegel työskenteli aiemmin noin kymmenen vuotta Applella. Hän päätyi suunnittelujohtajaksi ja suunnitteli teknologiajätin liikkeitä. Hänellä on taskussaan arkkitehdin tutkinnot Tulanen ja Yalen yliopistoista.
Nelisen vuotta sitten Siegel siirtyi startup-maailmaan ja asuinliiketoiminnan pariin.
Junossa kyse on moduulipohjaisesta puurakentamisesta. Suunnittelu pohjautuu 33 komponenttiin.
Siegelin ajatuksena on, että asuntorakentamiseen voidaan suhtautua tuotteiden valmistamisena siinä missä matkapuhelintenkin. Kun asuntotuotannossa pyritään toistettavuuteen, voidaan projektin eri vaiheita hioa tutkimus- ja kehitystyön avulla. Datan ja palautteen kerääminen on olennaisessa osassa.
Siegelin mukaan rakennusalaa on leimannut ikivanhat toimintatavat, jossa jokaista projektia on tarkasteltu yksittäisenä. Tätä ajattelua hän pyrkii murtamaan tuote-vertauksensa avulla.

Tavoitteena parempaa laatua halvemmalla
Pyrkimyksenä on saavuttaa lopputulos, jossa toistettavuuden ja kehitystyön avulla saadaan parempi lopputulos halvemmalla.
Tähän päästään Siegelin kahdella keinolla, joista toinen liittyy suunnittelun automatisointiin. Teknologiaa hyödyntämällä voidaan napin painalluksella saada aikaan hetkessä hyvin yksityiskohtainen suunnitelma, Siegel kuvailee.
Kun suunniteluun kuluu vähemmän aikaa, säästyy myös rahaa, toteaa Siegel Rakennuslehdelle.
Toinen vaihe liittyy rakennusprosessiin. Tehokkuutta pyritään viemään myös osaksi rakentamista. Siegelin mukaan työn alla on rakennusprojekti, jossa rakentamiseen voisi kulua 18 kuukautta 24 kuukauden sijaan. Rahaa säästyy, kun aikaa kuluu myös rakentamiseen vähemmän.
Tehokkuuden lisäksi olennainen osa konseptia on riskienhallinta.
Siegel esitteli Juno-konseptia Helsingissä järjestetyssä WDBE-tapahtumassa (World of Digital Built Environment) keskiviikkona.
Lupaavia tuloksia pilottihankkeessa
Konseptia on myös kokeilu käytännön tasolla Texasin Austinissa, jonne valmistuu viisikerroksinen asuinrakennus. Tähän mennessä tulokset vaikuttavat lupaavilta.
Rakennuksen suunnittelu lähti liikkeelle pari kolme vuotta sitten ja rakennuksen on tarkoitus valmistua tänä syksynä. Rakennuksesta löytyy 24 asuntoa.
Pilottihankkeen tulokset puhuvat puolestaan.
”Juno suunnitteluprosessi oli 60 prosenttia nopeampi kuin tavanomainen suunnitteluprosessi.”
Myös suunnitteluvaiheita tarvittiin vähemmän.
Siegelin mukaan vastaava tehokkuus on saavutettavissa minkä tahansa kohteen kohdalla.
Parhaillaan seuraavat projektit ovat suunnitteluvaiheessa. Kyse on huomattavasti suuremmista projekteista. Näihin kohteisiin asuntoja on suunnitteilla noin 300 kappaletta.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Applen entinen suunnittelujohtaja pyrkii mullistamaan rakentamisen – pilottiprojektissa suunnittelu oli 60 prosenttia nopeampaa”