Kokeile kuukausi maksutta

Energiantuotannon päästöjen ennustetaan romahtavan – Energiatehokkuudella ei enää saa kiinni purkavan uudisrakentamisen hiilipiikkiä

Lämmön- ja sähköntuotannon päästöjen erot eri paikkakuntien välillä ovat tällä hetkellä suuret. Näin hankkeiden ilmastohyödytkin vaihtelevat paikkakunnittain.

Vesiputoustalon purkutyömaa Espoossa. Kuva: RT

Energiantuotannon vihreä siirtymä johtaa siihen, että tulevaisuudessa korjausrakentaminen on aina purkavaa uudisrakentamista ympäristöystävällisempää.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Tilaa Rakennuslehti

Tilaus sisältää viikkolehden ja yhden käyttäjätunnuksen digiin.

Tilaa ryhmädigi

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Energiantuotannon päästöjen ennustetaan romahtavan – Energiatehokkuudella ei enää saa kiinni purkavan uudisrakentamisen hiilipiikkiä”

 1. ”aurinkopaneeleja, jotka alentavat käytön ajan hiilijalanjälkeä” – tämä on valhe, johon on helppo tarttua.

  Aurinkopaneelien EPD:t ja co2data.fi:n tiedot osoittavat täysin aukottomasti tämän valheeksi, eli kiinassa tuotettujen aurinkopaneelien aiheuttama päästö on valtava, eikä edes nykyisillä kotimaisilla tuotteilla pystytä kumoamaan auringosta tuotetulla sähköllä saadun päästövähennyksen avulla paneelien valmistuksesta aiheutunutta päästöä.

  Esim. suuri tunnettu valmistaja LONGi ilmoittaa EPD:ssään GWP-total A1-A3 olevan 5.5E-01 kg C02 eq per Wp (ja paneelin ollessa tyypillisesti esim. 420 Wp) –> 231 kg/paneeli.

  co2data.fi:n arvo https://co2data.fi/rakentaminen/#fi_id7000000483 on 10.79 kg CO2e /kg (ja paneelin paino 19,5 kg) –> 210,4 kg/paneeli.

  Jos ostetaan ihan vaan sitä perus keskiverto saatuttavaa tavallista sähköä, niin sen päästökertoimeksi saadaan tulevalle 30 vuoden kaudelle n. 0,08kg/kWh, joten tällaista sähköä kyseisen paneelin tulisi kyetä tuottamaan 2625 kWh ollakseen valmstuksensa päästöjen arvoinen. HUOM! vasta valmistuksensa, eli nyt sen paneelin pitää vielä uida Kiinasta Suomeen, päätyö työmaalle, tulla asennetuksi ja kytketyksi sekä toimia riittävän pitkään.

  Optimaalisessa tilanteessa Suomessa kyseinen paneeli tuottaa jopa 380 kWh/vuodessa, eli periaatteessa optimitilanteessa päästöjensä kumoamiseksi ”takaisinmaksuaika” olisi n. 7 vuotta.

  No todellisuus on kovin kaukana optimaalisesta: Paneelien teho hiipuu, suuntakulma ei olekaan optimaalinen jne ja kun ymmärretään, että samaan aikaan tulee sähköntuotannon päästöt laskemaan merkittävästi tai samaan aikaan kohteeseen ostetaan melko varmasti jo nyt vähäpäästöistä sähköä (jo nyt saatavilla alkuperätakuulla sähköä 0,02 kg/kWh), niin ”takaisinmaksuaika” olisi jo n. 31 vuotta pelkälle paneelien valmistukselle.

  Joten näinkin nopealla tarkastelulla nähdään, ettei tänäpäivänä edes uudiskohteessa, jossa voisi saada paneeleja optimaalisiin asentoihin jne, ole mitään järkeä niitä hankkia päästöjä kumoamaan. Toki niitä kannattaa asentaa niin paljon kuin mahdollista vähentämään ostosähkön tarvetta, sillä sähkön oston euroja niillä voi tehokkaasti kumota, mutta eivät ne paneelit kumoa aiheuttamiaan päästöjä ikinä, vaikka elinkaarikustannuksina säästöä tuottavatkin. Toki tilanne on 20 vuoden päästä toisin, kun materiaalit ja valmistusmenetelmät paranevat, mutta ei vielä tänään mitenkään perusteltavissa. Eikä kilpaile tulevaisuudessakaan vetytalouden kanssa…

Viimeisimmät näkökulmat