Kokeile kuukausi maksutta

Lapualle rakennetaan 64,5 miljoonan euron aurinkovoimapuisto

EPV Energian kokonaan omistama tytäryhtiö EPV Aurinkovoima on tehnyt investointipäätöksen teollisen mittakaavan aurinkovoimapuiston rakentamiseksi Lapuan Heininevalle.

Kuvituskuva: Shutterstock

Kyseessä on EPV-konsernin ensimmäinen teollisen mittakaavan aurinkovoimapuisto ja samalla myös yksi Suomen suurimmista aurinkovoimapuistoista.

Puisto tulee tuottamaan yli 90 gigawattituntia sähköä vuodessa. Huipputeho on 100 megawattipiikkiä. Alueen pinta-ala on 140 hehtaaria, ja paneeleita sinne tulee kaikkiaan noin 140000.

Hankkeelle on myönnetty Euroopan unionin rahoitusta 12 miljoonaa euroa. Hankekokonaisuuden suuruus hakemuksessa oli 64,5 miljoonaa euroa.

Investointihankkeen esisuunnittelutyöt aloitettiin vuonna 2022. Uuden aurinkovoimapuiston koekäyttö ja käyttöönotto ajoittuvat loppuvuoteen 2025.

Aurinkovoimapuisto lisää EPV:n uusiutuvaa sähköntuotantoa noin 6 prosenttia.

”Tämä on iso päätös ja aurinkovoiman tuotannon pään avaus EPV:lle. Olemme viime vuosina investoineet merkittävästi uuteen sähköön ja tulemme jatkamaan näitä investointeja. Tämä uusiutuvan energian hanke tukee erinomaisesti suunnitelmiamme kulkea määrätietoisesti kohti päästötöntä energiantuotantoa”, EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola sanoo tiedotteessa.

Hanketta on edeltänyt pitkä testaus- ja kehitysvaihe. Koska hanke rakennetaan käytöstä poistetulle turvetuotantosuolle, myös erilaisia perustustapoja on tutkittu laajalti.

”Sen lisäksi, että hanke on mittava, siinä demonstroidaan uudenlaista Suomessa kehitettyä teknologiaa. Lisäksi tavoitteena on käyttöönottaa teollisen mittakaavan aurinkovoiman tuotannon ennustemalli”, EPV Aurinkovoiman toimitusjohtaja Ari Soininen kertoo.

EPV tutkii jatkuvasti markkinoilla olevia uusiutuvan energian teknologioita ja energiantuotantoa. Esimerkkinä tästä on syyskuussa 2018 käyttöönotettu aurinkoenergian mittausasema Alavuden Vuorennevalla. Mittausaseman avulla yhtiö on selvittänyt ja kehittänyt aurinkovoiman ennustemalleja.

EPV:n suunnitelmat eivät ole jäämässä vain tähän yhteen puistoon.

”EPV omistaa paljon maa-alueita, jotka ovat aurinkovoimatuotantoon erityisen soveltuvia ja joita yhtiön on tarkoituksena hyödyntää aurinkovoiman lisäämiseksi mahdollisimman pienin ympäristövaikutuksin. EPV:n lähtökohtana on valita kyseiset maa-alueet siten, että maata ei tarvitse merkittävästi muokata tai puita kaataa uuden aurinkovoimapuiston tieltä”, Soininen sanoo.

EPV Energia on suuri tuulivoiman tuottaja. Yhtiön tuulivoimaohjelma käynnistyi jo vuonna 2006. EPV Energian kuudes tuulivoimapuisto valmistui Närpiöön vuoden 2023 alussa. Tuulivoima on yhtiölle tärkeä energiantuotantomuoto. Vuonna 2022 jo noin 27 prosenttia EPV:n sähköntuotannosta tuli tuulivoimasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lapualle rakennetaan 64,5 miljoonan euron aurinkovoimapuisto”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat