Kokeile kuukausi maksutta

Asp-lainsäädäntöä aletaan uusia, tavoitteena joustavuus

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja asp-lainsäädännöstä.

Säästäminen, korkotuki ja valtiontakaus säilyvät asp-järjestelmän peruselementteinä. Kuva: Sami Kero / HS

Asp-lainsäädännön kehittämishanke on aloitettu ympäristöministeriössä. Asp-säästämistä koskeva lainsäädäntö on vaikeaselkoinen ja osin vanhentunut. Nykyistä selkeämpi lainsäädäntö palvelisi omistusasumista harkitsevia, asuntosäästäjiä ja heille asuntolainoja myöntäviä pankkeja. Lainsäädännön uudistamisen vaihtoehdoista on koottu suuntaviivamuistio, joka on kommentoitavana maaliskuun alkuun asti.

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä Asp:n tarkoituksena on lisätä pitkäjänteistä asuntosäästämistä ja parantaa mahdollisuuksia ensiasunnon hankintaan. Lainsäädäntöä on neljässäkymmenessä vuodessa uudistettu osissa, joten lainsäädäntöä on nyt tarpeen uudistaa kokonaisuutena.

Säädösvalmisteluhankkeessa valmistellaan esitys uudeksi lainsäädännöksi. Tarkoitus on, että asp-järjestelmän peruselementit – säästäminen, korkotuki ja valtiontakaus – säilyvät, mutta lainsäädäntö uudistetaan perusteellisesti vastaamaan tämän päivän vaatimuksia ja tarpeita. Uusitussa lainsäädännössä tasapainossa ovat ensiasunnon ostajien ja pankkien näkökulmat ja toisaalta valtion riski ja tuen tehokas kohdentuminen.

Tavoitteena on parantaa erityisesti asp-lainan joustavuutta lainansaajan kannalta. Nyt asp-laina on käytännössä monin tavoin jäykempi kuin niin sanottu tavallinen asuntolaina. Tämän ovat nostaneet esiin niin pankit kuin asunnonostajat.

Lausuntokierroksen tavoitteena on saada palautetta ehdotuksista jo valmistelun alkuvaiheessa. Valmistelussa pohditaan laajasti suuntaviivamuistioon listattuja ehdotuksia. Kaikkia muistiossa mainittuja muutoksia ei sellaisenaan toteuteta, vaan eri vaihtoehdoista on tarkoitus valita asp-järjestelmän toimivuuden ja asuntosäästäjien kannalta paras kokonaisuus.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asp-lainsäädäntöä aletaan uusia, tavoitteena joustavuus”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat