Telineiden käyttö on entisestään laajentunut työmaiden ulkopuolelle. Niiden avulla rakennetaan väliaikaisia kulkusiltoja ja muita ratkaisuja, joilla mahdollistetaan muun muassa liikenteen sujuvuus.
Espoon Tapiolassa sortui tällainen yleisessä käytössä ollut, telinemateriaaleista koottu väliaikainen jalankulkusilta toukokuussa 2023. Onnettomuudessa loukkaantui 23 henkilöä, joista kuudelle jäi pysyvä haitta tai vamma.
Onnettomuustutkintakeskus Otkes suosittelee tutkintansa perusteella, että kuntien pysyville ja väliaikaisille silloille pitää laatia selkeät menettelyt, joilla varmistetaan suunnittelun ja toteutuksen turvallisuus.
Lisäksi se suosittelee ohjeistuksen laatimista suunnittelua edellyttävien ja perustelinerakentamisesta poikkeavien vaativien telinerakenteiden tunnistamiseksi.
Jälkimmäinen suosituksista on kohdistettu Rakennusteollisuus RT:n alla jo pitkään toimineelle telinejaostolle. RT:n tiedotteen mukaan se ryhtyy onnettomuuden seurauksena päivittämään ohjeistustaan ja tulee julkaisemaan Otkesin suosituksen mukaisesti Hyvät suunnittelukäytännöt -ohjeen.
”Yleisesti ottaen telineet rakennetaan joko telinevalmistajan käyttöohjeen perusteella niin sanottuna valmiina tyyppiratkaisuna tai mikäli valmista ratkaisua ei ole, rakennelmasta pitää laatia rakennesuunnitelma. Tällaiset tyyppiratkaisut toimivat yksinkertaisissa rakenteissa, joissa käytetään ratkaisun mukaisia materiaaleja. Vaativammat ratkaisut kuten sillat, sääsuojaukset sekä yleisötapahtumien rakenteet lähes poikkeuksetta ovat kuitenkin erillistä suunnittelua vaativia tilanteita”, toteaa Telinekatajan tekninen päällikkö Aki Parkkinen.
”Onnistuneen suunnittelun avain on lähtötietojen saaminen, joissa tilaaja ilmaisee tarpeensa. Mitä tilaajan tarpeisiin vastaaminen edellyttää ja mitä tietoja suunnittelua varten tarvitaan ovat tehtäviä, jotka kuuluvat sitten telinetoimittajalle.”
Ammattimaisen rakentamisen ulkopuolelta tulevilla tilaajilla ei useinkaan ole kykyä tunnistaa vaativia rakennelmia, jollainen Espoossa sortunut siltarakennelmakin oli. Espoon kaupunki ei ollut tilauksessaan esittänyt teknisiä vaatimuksia sillalle, vaan telinetoimittaja teki siihen suuntaa antavan suunnitelman, jota lopullinen toteutus ei kuitenkaan vastannut.
Tarkastuksilla varmistetaan turvallinen rakenne
Telinerakentamiseen yleensä liittyvät tarkastukset voidaan jakaa kahteen osaan: käyttöönotto- ja kunnossapitotarkastuksiin.
”Käyttöönottotarkastus varmistaa, että tarkastettava kohde vastaa vaatimuksia, on toteutettu suunnitelmien mukaisesti, ja että rakennelma on käyttötarkoitukseensa soveltuva. Vaatimukset koskevat sekä valmistajan tyyppiratkaisuja että erillisen rakennesuunnittelun tuloksena toteutettuja telineitä”, Ramirentin suunnittelupäällikkö Jani Bolotin sanoo.
Kunnossapitotarkastuksilla varmistetaan rakennelman säilyminen käyttökuntoisena ja vaurioitumattomana. Bolotinin mukaan esimerkiksi rakennustyömailla erilaiset käyttötarkoitukset altistavat telinettä kuormalle ja rasitukselle, kuten liikenteestä johtuville törmäyksille ja vaurioille.
Tarkastuksia koskeva sääntely on peräisin työlainsäädännöstä, mutta tarkastuksille on tarvetta myös työlainsäädännön ulkopuolelle jäävissä soveltamistilanteissa, kuten Espoon sortumaonnettomuus osoittaa. RT:n telinejaosto painottaa, että tarkastukset ovat keskeinen osa telinerakennelmien turvallisuuden varmistamista.
”Olennainen seikka ei ole se, kuka tarkastukset tekee, vaan se, että ne tehdään huolella ja ammattitaidolla”, Bolotin painottaa.
Rakennusteollisuus RT:n telinejaosto lähti jo vuosia sitten rakentamaan omaa koulutusta asentajille, jonka kautta pyritään antamaan perustietoa telinerakentamisesta alalle tulevalle työntekijälle.
”Koulutus tunnetaan eTeline-koulutuksen nimellä ja se on yksi vaihtoehto muiden joukossa hankkia ammattitaitoa telineasennuksesta”, toteaa Cramon myyntipäällikkö Antti Määttä.
Kokeneemmille osaajille Telinejaosto on yhteistyössä Inspecta Sertifioinnin kanssa luonut telineasentajan henkilösertifioinnin, jolla voidaan osoittaa asentajan kokemus ja syvempi osaaminen.
”Vuoden 2013 alussa käyttöön otettu telineasentajan henkilösertifiointi ei valitettavasti ole saanut tuulta alleen toivotulla tavalla”, Määttä harmittelee.
Määtän mukaan tämä johtuu muun muassa siitä, että lainsäädäntö tai työn tilaajat eivät edellytä asentajilta henkilösertifikaattia.
”Vaikka jokainen työnantaja vastaakin oman henkilöstönsä sekä käyttämiensä alihankkijoiden ammattitaidosta, toivoisin etenkin tilaajilta arvostusta telineasentajien ammattitaitoa kohtaan, jotta nämä osaisivat sitä paremmin kysyä ja vaatia telinetoimittajiltaan.”
Espoon onnettomuus osoittaa, että koko ketjussa tilaamisesta ja suunnittelusta aina lopulliseen käyttöön saakka on paljon parannettavaa.
”Telinejaosto on valmis tekemään siitä oman osansa ja päivittää ohjeet vastaamaan hyviä nykykäytäntöjä. Kaikkien osapuolten välinen yhteistyö on tässä onnistumisen avain”, toteaa Rakennusteollisuus RT:n turvallisuuden asiantuntija Henri Litmanen.
Rakennusteollisuus RT:n telinejaosto on telinealaa, sen työmenetelmiä ja turvallisuutta edistävä jaosto, jonka jäseninä on kymmenen alan merkittävää urakointi- ja asennustoimintaa harjoittavaa yritystä.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Telineala kannattaa Otkesin suosituksia Espoon siltasortumaan liittyen: ”Parantamisen varaa on””