Asuntorakentamisen alhoon on haettu helpotusta alkusyksyn ajan ja viimeksi hallituksen budjettiriihessä tällä viikolla. Olennaista on saada pidettyä rakentaminen käynnissä ja rakennusalan yritykset pystyssä hiljaisen ajan ylitse.
Tämän vuoden isku asuntorakentamiseen on ollut erityisen kova, sillä viime vuosien rakentamisen ennätystasoilta on muutamassa kuukaudessa tipahdettu ennätysalhaalle. Kaupungistuminen, elvytysrahat, matala inflaatio, nollakorkoympäristö, uusien sijoittajien tulo markkinoille, taloyhtiölainat, tonttirahastot – moni asia ehti pullistaa asuntorakentamista monen vuoden ajan.
Varmastikin useimmilla alan toimijoilla oli takaraivossa ajatus siitä, että tilanne on poikkeuksellinen ja buumi tasaantuu ennemmin tai myöhemmin. Mutta kun vauhti on päällä, siitä on paha jättäytyä sivuun.
Kuten yleensäkin, jokin ulkopuolinen shokki muuttaa pelin kuvan perusteellisesti. Nyt se oli ravakka inflaatio ja korkojen nousu. Sijoittajien laskelmat menivät uusiksi, ja kuluttajien kukkaroon hiipi pelko.
Rakentajien näkökulmasta hyvä asia on, että kaupungistuminen jatkuu ja yhä uusia asuntoja tarvitaan jatkossakin. Tuumaustauon pituutta ei vielä kukaan tiedä, mutta varmaa on, että elpyminen käynnistyy jossain vaiheessa. Usein sekin tulee hieman hiipimällä – toimintaympäristö tasaantuu ja usko palaa. Pian onkin vauhti taas päällä.
Todennäköistä kuitenkin on, että viime vuosien tasolle ei asuntorakentamisessa kovin nopeasti palata. Kun asuntoja valmistui parhaimmillaan yli 40000 vuodessa, lähivuosina määrä voi olla huomattavasti pienempi. Korot olivat viimeksi nykytasolla niin sanotun finanssikriisin aikana vuonna 2008, ja silloin asuntoja valmistui muutaman vuoden ajan hieman yli 20000 vuodessa – merkittävästi vähemmän kuin mihin oli silloinkin totuttu.
Finanssikriisi oli terävä, mutta lyhyt kriisi. Nyt käsillä näyttäisi olevan pidempi ja laajempi laskukausi. Vanhassa laulussa sanotaan, että ”aika entinen ei koskaan enää palaa”. Se voi olla liian dramaattinen näkemys, mutta selvää on, että alalla joudutaan varautumaan ja sopeutumaan pidemmäksi aikaa vauhtivuosia hiljaisempaan menoon.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “”Aika entinen ei koskaan enää palaa””