Kokeile kuukausi maksutta

Arvoa tuottava pölyntorjunta ja puhtaudenhallinta rakennushankkeessa

Tietoa kirjoittajasta Anna Kokkonen
Anna Kokkonen työskentelee Raksystemsillä asiantuntijana terveellisen rakentamisen ja terveellisen sisäympäristön parissa, erikoistuen puhtaudenhallintaan ja pölyntorjuntaan. Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys sekä kestävän kehityksen edelläkävijä kiinteistöjen hyvinvoinnissa.
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Pölyntorjunnan perimmäisenä tavoitteena on suojella työntekijöiden terveyttä ja puhtaudenhallinnalla puolestaan varmistetaan puhdas ja terveellinen lopputulos rakennuksen käyttäjille ja tuetaan ympäristösertifikaattien saavuttamista. Terveys- ja viihtyisyysnäkökulmien lisäksi pölyn- ja puhtaudenhallinta on keskiössä työmaan olosuhteiden hallinnassa. Hyvin toteutetulla puhtaudenhallinnalla edistetään tuotantoa, houkutellaan työntekijöitä ja nostetaan rakentamisen mainetta.

 

Pölyntorjunta ja puhtaudenhallinta osa työmaan olosuhteiden hallintaa ja energiakulutuksen minimoimista

Monilla työmailla on jo tehty oivalluksia ja koettu konkreettisia hyötyjä paremmista olosuhteista petraamalla muun muassa kvartsipölyn poistoon soveltuvien ilmankäsittelylaitteiden käyttöä. Tositarinat työmailta kertovat kuinka kuivumisajoissa on saatu useiden viikkojen säästöjä hyvinkin yksinkertaisilla pölyn ja puhtaudenhallinnan rinnakkaistoimilla: kohdepoistot käytössä kaikissa pölyä muodostavissa töissä, pölyä muodostavien työvaiheiden paikallisosastoinnit ja alipaineistukset muusta työmaasta, yleisesti ilmanpuhdistajien käyttö ja tehokas ilmankierto työmaalla, HEPA-suodatetun ilman palautus ilmankäsittelylaitteista työmaalle, päivittäiset karkeasiivoukset ja lattiapintojen imuroinnit. Edellä luotellut pölynhallinnan perustoimet eivät ole mitään ”rakettitiedettä” vaan tolkulla pärjätään.

Rakentamisvaiheessakin on säästettävä energiaa. Hyvin toteutetulla pölynhallinnalla voidaan vähentää työmaiden energiakuluja: esimerkiksi talvirakentamisessa vältytään lämmitysenergian hukalta, kun työmaalta ei johdetakaan alipaineistajien poistoilmaa ulos, vaan ilma palautetaan HEPA-suodatettuna työmaalle. Samalla parannetaan ilman kiertoa tiloissa, jolloin optimoidaan olosuhteet ja mahdollistetaan rakenteiden tasaisempi kuivuminen.

 

Terveys, maine ja sujuva tuotanto

Pölyntorjuntaan ja -hallintaan panostamalla työnantaja välttää rakennuspölyjen hengitysterveyshaitoista aiheutuvat sairauspoissaolokustannukset ja työntekijän työkyvyn menetykseen liittyvät kustannukset. Kellään meistä ei ole varaa menettää yhtäkään rakennusalalla työskentelevää henkilöä rakennuspölyistä aiheutuville terveyshaitoille. Meillä on vain yksi terveys – työterveyttä ja ”arkiterveyttä” ei voi pitää toisistaan irrallaan. Työuralla menetetty terveys syö elämän laatua.

Viihtyisä ja siisti työympäristö lisää työntekijän työtyytyväisyyttä ja tehokkuutta. Työt saadaan etenemään aikataulussa ja vältetään esimerkiksi toimintakokeiden viivästyksistä aiheutuvat aikasakot. Loppusiivouksiinkin uppoaa rahaa, mikäli pölynhallinta on laiminlyöty pitkin matkaa ja tilapinnat ja sisäilma ovat yltäkylläiset rakennuspölyistä. Kaaosmaiset ja läpi rakennusvaiheen pölypeittoiset työolot eivät houkuttele tulevaisuuden tekijöitä rakennusalalle töihin, ja alalla jo olevat vaihtavat helposti paremmille mestoille. Työnantajaimagon ohella tilaajan ja käyttäjien suuntaan hyvin toteutettu puhtaudenhallinta tuo urakoitsijalle positiivista näkyvyyttä, kun rakennusliike tunnetaan laadukkaasta ja terveellisestä rakentamisesta.

www.raksystems.fi

Viimeisimmät näkökulmat

Anna Kokkonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/anna-kokkonen/