Eihän siitä nyt ihan sellainen tullutkaan kuin kuvissa näytti

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Julkaisimme äskettäin Rakennuslehden printtilehdessä ja verkkosivuilla uutisen Helsingin Erottajan aukion muutossuunnitelmista. Jutun yhteydessä oli havainnekuva aukiosta suunnitellun remontin jälkeen.

Kuten aina tämänkaltaisissa suunnitelmakuvissa, lopputulos näytti oikein mukavalta. Mittasuhteet ja kuvakulmat olivat piirroksessa kohdillaan, rakennusmateriaalit olivat hienoja, aurinko paistoi ja uudistuneella aukiolla oli elämää ja ihmisiä.

Verkkosivuillamme julkaistun jutun keskusteluosiossa eräs nimimerkki totesi kuitenkin lakonisesti, että ”tulevalta pölyiseltä ja tuuliselta aukiolta tuo enemmänkin näyttää”.

Niinhän se tuppaa olemaan: rakennushankkeiden havainnekuvat antavat mairittelevan kuvan lopputuloksesta, mutta todellisuus saattaa sitten olla jotakin muuta.

Viime viikkoina Helsingin Sanomissa on käyty kiinnostavaa keskustelua Helsingin Kalasatamaan valmistuvista korkeista asuinkerrostaloista. Kun hanketta esiteltiin, tornit olivat havainnekuvissa hohtavan valkoisia ja tuntuivat leijuvan kevyesti alueella. Kun nyt käynnissä olevaa rakennustyömaata katsoo, niin oikeasti tornitaloista – ainakin ensimmäisestä – on tulossa harmaita. Tämä johtuu HS:n mukaan muun muassa alumiinisista listoista, lasielementtien vaakaraidoituksesta ja lasielementtien kalvoista.

Kun minkä tahansa hankkeen ensimmäisiä havainnekuvia tarkastelee, on hyvä muistaa, että ne ovat suuressa määrin myynti- ja markkinointimateriaalia. Kun työ oikeasti alkaa, mukaan astuu realismi, joka muuttaa hienon piirroksen oikeaksi elämäksi. Rakennusalallekin on olennaista, että markkinointi ei kuitenkaan luo liian ruusuisia mielikuvia hankkeista. Pettymys ei lisää luottamusta.

Ei tietysti ole kovin myyvää, jos havainnekuva esittäisi esimerkiksi Erottajan aukiota marraskuisessa räntäsateessa. Senkin todellisuuden kanssa aukio kuitenkin elää. Monen paikan viihtyvyys ja todellisuus punnitaan, ei mukavana kesälauantaina, vaan tavallisena harmaana arkipäivänä. Oli sitten kyse jättitorneista tai pienestä aukiosta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Eihän siitä nyt ihan sellainen tullutkaan kuin kuvissa näytti”

  1. Vuosikymmeniä on odotettu, että kaupunki käynnistäisi suunnittelukilpailun kolkon päätepysäkin muuttamiseksi mieleenpainuvaksi katseenvangitsijaksi kaupungin ytimessä. Julkisilla kaupunkitiloilla luodaan imagoa tiedetään muualla ja Helsingillä olisi kiire kuroa umpeen muiden eurooppalaisten kaupunkien dynaamista etumatkaa. Toisin näyttää käyvän. Rakennuslehden kuva kertoo, että teatterirakennuksen aurinkoisesta edustasta ei tule paikkaa oleskeluun ja viihtymiselle tai edes pysähtymiselle, vaan kivinen aukio jossa abstrakti taideteos. Teos vaatii ymmärrettävästi ympärilleen kalustamatonta tilaa, mutta taitavalla suunnittelulla olisi edes voinut muotoilla pintaa muuksi kuin kaltevaksi katuristeyksen laajennukseksi? Nyt siitä on tulossa eloton ja autio, jonka ainoat penkit ovat kadun varressa selkä aurinkoon päin.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi