Kokeile kuukausi maksutta

Energiakriisin opit voivat kääntyä taloyhtiöiden voitoksi

Tietoa kirjoittajasta Aleksi Heikkilä
Tiimipäällikkö, taloyhtiöiden energianeuvonta, Helsingin kaupunki
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Olemme tiimini kanssa neuvoneet helsinkiläisiä taloyhtiöitä puolentoista vuoden ajan energiakysymyksissä. Energia on ollut taloyhtiöiden suurin juokseva kulu jo ennen energiakriisiä, mutta yllättävän moni tuntuu heränneen asiaan vasta nyt. Monet meihin yhteyttä ottavista taloyhtiöistä eivät ole ennen tätä vuotta miettineet energiankulutustaan kovinkaan aktiivisesti.

Tänä syksynä yhteydenottoja on tullut kirjaimellisesti ovista ja ikkunoista, kun taloyhtiöissä pohditaan, millaisilla keinoilla kalliiksi käynyttä energiaa voisi säästää nopeasti. Eristeiden tarkistaminen onkin hyvä ensimmäinen askel.

Myös kiinnostus suurempiin energiaremontteihin on kasvussa, ja etenkin maalämpö on lyönyt itsensä läpi Helsingissä. Lähes kaikki meihin yhteyttä ottavat taloyhtiöt kysyvät, olisiko maalämpö taloyhtiölle kannattava ja mahdollinen energiamuoto, ja miten asiaa voisi edistää.

Maalämpöhankkeita myös toteutetaan paljon: viime vuonna arviolta 50 vanhaa kerrostaloyhtiötä sai Helsingissä luvan maalämmön poraamiseen, ja tahti näyttäisi vain kiihtyvän.

Koska maalämmön lisääminen tukee hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista, Helsinki päätti hiljattain ensimmäisenä kaupunkina Suomessa, että taloyhtiöt voivat joissain tapauksissa porata maalämpökaivoja myös kaupungin yleisille alueille.

On hienoa nähdä, että kysymykset energian säästämiseksi ovat monipuolistuneet ja isojen investointien lisäksi myös perusasiat ovat alkaneet kiinnostaa. Taloyhtiön kiinteistönpito kehittyy suunnitelmallisemmaksi, kun ennen isompia remontteja pohditaan, ovatko rakennuksen nykyiset järjestelmät varmasti kunnossa ja tehdäänkö toimenpiteitä oikeassa järjestyksessä.

Monet taloyhtiöiden suurista energiainvestoinneista ovat taloudellisesti kannattavimpia, kun ne toteutetaan osana muita peruskorjaushankkeita. Kun keskustelua energia-asioista käydään enenevässä määrin, on mahdollista, että taloyhtiöt osaavat jatkossa ottaa energiatehokkuuden edistämisen entistä määrätietoisemmin osaksi myös peruskorjausten suunnittelua.

Energia-alan yrityksillä on nyt asiakkaita jonoksi asti, ja energiakriisistä selviytyvät kivuttomimmin ne taloyhtiöt, jotka ovat jo toteuttaneet energiansäästötoimenpiteensä. Kirvestä ei kuitenkaan kannata heittää maalämpökaivoon, sillä lähes jokaisessa taloyhtiössä on edelleen mahdollista pienentää energiankulutusta.

Jos energiakriisistä on löydettävissä hopeareunus, niin ehkä sellaisena voikin pitää laajentunutta julkista energiakeskustelua ja -tietoisuutta.

Suomen ja taloyhtiöiden kannalta olisi parasta, jos nyt koettu herätys pitäisi energiatehokkuuden taloyhtiöiden agendalla myös sen jälkeen, kun kriisistä on päästy yli.

Energiakriisin opit kääntyvät sellaisten taloyhtiöiden voitoksi, jotka ryhtyvät suunnittelemaan, miten taloyhtiön energiakuluja pienennetään pysyvästi ja pitkäjänteisesti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energiakriisin opit voivat kääntyä taloyhtiöiden voitoksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Aleksi Heikkilähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/aleksi-heikkila/