Kokeile kuukausi maksutta

Jokaiselle tärkeä strategia

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusteollisuus RT esitteli viime viikolla uuden strategiansa, joka ulottuu vuoteen 2028. Yritysten ja järjestöjen strategiapaperit on helppo ohittaa sanahelinänä ja siirtää hyllylle pölyttymään. Oikeasti niin ei kuitenkaan kannata tehdä. Rakennusalalla jokaisen toimijan on tarpeellista perehtyä alan keskeisten toimijoiden ajatteluun ja näkemyksiin, jotta tietää, mihin suuntaan ja miksi rakennusala on menossa. Vauhtia on luvassa.

RT kirjoittaa itsekin strategiaesittelyssään, että ”Strategia 2028 on matka, jonka päässä siintää uudistunut rakennusteollisuus”. Aika on varsin lyhyt, mutta voi ennakoida, että sen aikana maailmassa, Suomessa ja rakennusalalla tapahtuu enemmän kuin monella aiemmalla kuusivuotiskaudella. Alan on siis uudistuttava.

Rakennusteollisuus ottaa strategiassaan tulevaisuuden vastaan kolmen teeman kautta: osaava ja vastuullinen rakennusteollisuus, kasvun edellytykset ja toimivat markkinat sekä vihreän siirtymän mahdollisuudet.

Osaan tulevaisuusteemoista rakentajat voivat vaikuttaa suoraan omalla toiminnallaan ja osa tulee annettuna, ja silloin kyse on ennen kaikkea mahdollisimman hyvästä ja aktiivisesta sopeutumisesta, kuten ilmastotavoitteiden kohdalla. RT:n viime viikolla valittu uusi puheenjohtaja Timo Vikström totesi Rakennuslehden haastattelussa, että rakennusalalla ei ole täysin sisäistetty sitä, miten iso muutos vihreä siirtymä tulee olemaan, ja tarkoitti esimerkiksi korjausrakentamisen merkityksen kovaa kasvua.

Kasvun edellytysten ja toimivien markkinoiden luomisessakin rakennusala tarvitsee hyvää ja tiivistä vuoropuhelua ympäröivän yhteiskunnan sekä poliittisten päättäjien ja lainsäätäjien kanssa.

Eniten kehittäminen on rakennusalan omissa käsissä, kun tavoitteina ovat tuottavuuden ja laadun kohottaminen sekä osaava ja vastuullinen rakennusteollisuus. Sitä työtä jokainen rakennusalalla toimiva voi tehdä päivittäin ja ilman strategiakausia. Yksittäisten toimijoiden vastuullisista teoista kasvaa kokonaisuus, joka on vaikuttava koko yhteiskunnassa. Ja päinvastoin: rakentamisessakin se ketjun heikoin lenkki voi tehdä muiden työn tyhjäksi. Esimerkki vaikuttaa niin hyvässä kuin pahassakin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jokaiselle tärkeä strategia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/