Kansliapäälliköiden väkevät näkemykset

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kaksi vasta eläköitynyttä kansliapäällikköä on syksyn aikana esittänyt vakavan huomionsa Suomen asuntopolitiikasta Rakennuslehden toimittajan Mikko Kortelaisen haastatteluissa. Valtiovarainministeriön Martti Hetemäki ruoski tilannetta ja sanoi, että ”kallis asuminen on ilman muuta yksi meidän työmarkkinoiden toimintaa haittaava asia”.

Asumistukea maksetaan vuodessa jo yli kaksi miljardia euroa, ja toimeentulotuesta puolet menee asumiseen. Ara-asuntoja on huomattavan paljon kansainvälisestikin. Silti asuntomarkkinat eivät toimi. ”Rahalla asuntoasioita on aika vaikea saada kuntoon”, Hetemäki pohti.

Ympäristöministeriön eläkkeelle jäänyt kansliapäällikkö Hannele Pokka puolestaan sanoi aiemmin, että Suomessa ei rakenneta nyt lainkaan kohtuuhintaisia asuntoja omistusasujille. ”Vanhat, vaivaiset, opiskelijat, asunnottomat ja muut erityisryhmät kyllä hoidetaan, mutta kohtuuhintaista asuntotuotantoa ei hoida kukaan. Uusia keinoja tarvitaan, entiseen ei ole paluuta.”

Vuosikymmeniä asuntomarkkinoita seuranneita – ja niihin myös vaikuttaneita – huippuvirkamiehiä on syytä kuunnella tarkalla korvalla.

Vuosien varrella on rakennettu järjestelmä, joka on sekä kallis että tehoton. Kun vaikutusvaltaiset virkamiehetkin tuntuvat tilanteen edessä melko voimattomilta, tarvitaan suurponnistus järjestelmän korjaamiseksi.

Kaavoitus-, asunto- ja sosiaalipolitiikkaa pohditaan monissa työryhmissä ja lakihankkeissa, mutta kovin helpolla nykyinen kokonaisuus ei käänny uusille urille. Vaikka työtä tehdään monessa suunnassa, kannattaisiko hallituksen hyödyntää tuoreeltaan kokeneiden kansliapäälliköiden kokemukset esimerkiksi tilaamalla heiltä näkemys asuntomarkkinoiden kehittämisestä. Olisi kiinnostavaa nähdä, millaista jälkeä syntyisi, kun virkamieskaapu ei ole enää ikeenä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kansliapäälliköiden väkevät näkemykset”

  1. Aika hyvä, lyhyt ja ytimekäs kannanotto. Jotain asialle olisi tehtävä isommassa mittakaavassa. Aina kun jotain rakennusalalla uudistetaan on liian suuri todennäköisyys korruptiolle ja lobbaamiselle. Alalle on aivan ehdotonta, että sitä uudistetaan juuri näiden rakenteiden osalta mahdollisimman vilpittömästä lähtökohdasta. Mutta kertokaapas hyvät lukijat, miten se näin pienessä ja toisiinsa kytkeytyneessä sisäpiirissä tehdään, jossa jopa kaupunkienkin toiminta ja kannanotot vaikuttavat ostetuilta tai vähintään poliittisesti ohjatuilta?

  2. Ei asumisen hintaa voi laskea. Kiinteistöjen arvo on sidoksissa niistä saatuihin tuottoihin. Jos vuokrat laskevat, kiinteistöjen arvo tippuu. Samalla kansantalouden taseesta alkaisivat miljardit sulamaan.

Jätä kommentti