Kokeile kuukausi maksutta

Kärjekäskin keskustelu voi olla rakentavaa

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennuslehden nettisivuilla käy viikoittain lähes 20 000 eri kävijää. Se on huikea määrä rakentamisen huippuammattilaisia. Nettisivuistamme on teidän ansiostanne muodostunut samalla alan tärkein keskustelupaikka.

Suosituin keskustelunaihe oli vuonna 2012 energia. Toinen suosikkiaihe oli asuntojen kohtuuhintaisuus, ja luonnollisesti palkat, rötökset ja laatu herättävät aina keskustelua.

Keskustelufoorumimme on avoin mielipiteille. Ylläpito (toimitus) ei voi luovuttaa ulkopuoliselle taholle tietoja keskustelupalstan käyttäjistä. Ip-osoitteenkin voi selvittää vain poliisi rikostutkinnan takia.

Ylläpidolla on kuitenkin oikeus poistaa  keskusteluetiketin vastainen viesti. Etiketti on yksinkertainen: jos et voisi sanoa jotain kasvokkain käydyssä sivistyneessä keskustelussa, älä sano sitä täälläkään. Poistamme myös viestit, jotka on piilotettuja mainoksia tai muuta roskapostia. Poistamisoikeutta on onneksi tarvinnut käyttää vain harvoin.

Viestejä ei poisteta sen takia, että ylläpitäjä olisi niiden sisällöstä eri mieltä. Suhtaudumme kuitenkin erityisen tiukasti nimimerkkiä käyttävien kirjoittajien viesteihin silloin, jos ne loukkaavat omalla nimellään kirjoittavia. Rakennuslehden juttuja voi kuitenkin vapaasti aina kritisoida – nimellä tai nimimerkillä. Olisi jopa toivottavaa, että nykyistä useampi keskustelun avaus koskisi myös Rakennuslehdessä eikä ainoastaan netissä julkaistuja juttuja.

 Nimellä ja nimimerkillä

Mitä enemmän keskustelussa käytetään omia nimiä, sitä korkeatasoisempaa ja asiallisempaa keskustelu luonnollisesti on – ja valitettavasti myös vähäisempää ja värittömämpää.

Emme ole pitäneet tarpeellisena keskustelijoiden rekisteröintiä, sillä nimimerkkikirjoittelu ei ole ollut ongelma tällä foorumilla. Itse asiassa suuri osa kiinnostavimmista viesteistä tulee nimimerkeiltä. Muutamista nimimerkeistä on syntynyt jopa brändejä, joita seurataan. Esimerkiksi Emerituksen kirjoituksissa näkyy pitkä tieteen ja käytännön kokemus. Niin ainakin luulisin.

On aivan ymmärrettävää, että kaikki eivät halua kirjoittaa omalla nimellään edes ammattilaisten keskustelupalstalla. Yksi syy voi olla se valitettava ilmiö, että googlaamisen avulla ihmisten mielipiteistä on helppo laatia rekisteri mihin tahansa tarkoituksiin.

Toivomme, että jos käytätte nimimerkkiä, pitäydytte vain yhdessä. Etujärjestöjen edustajilta toivomme aina nimen käyttöä. Esimerkiksi betoniteollisuuden edustajan on reilumpaa kirjoittaa puurakentamisesta nimellään kuin nimimerkillä ja toisinpäin.

Keskustelujen toivomme pysyvän rakennus- ja kiinteistöalan ammatillisissa raameissa. Uudet avaukset, ideat ja näkökulmat ovat aina suotavia, mutta ei huuhaan esittäminen faktana tai omien tuotteiden mainostaminen tai kilpailijan mollaaminen.

Argumentoinnin virheet 

Insinöörit ovat tottuneet vastaamaan faktoihin faktoilla eikä auktoriteettienkaan väitteitä oteta täydestä, jos perustelut ontuvat tai laskelmat osoittavat toista. Tämä selittää sen, miksi energiamääräyksistä käydään edelleenkin kiivasta keskustelua.

Sellaiset ylilyönnit kuin esimerkiksi aika tuore väite, että tietyn tutkimuslaitoksen tutkijoiden tutkimustulokset ovat vääriä, koska tutkijoilla on vakaumus (?), joka vääristää tutkimuksia, ovat onneksi harvinaisia. Jos insinööri on eri mieltä jostakin tutkimustuloksesta, hän kertoo, millä tavalla tutkimuksen kysymyksenasettelu on mahdollisesti puutteellinen tai mitä ongelmia tutkimuksen rajaukseen on liittynyt ja parhaassa tapauksessa kertoo myös uudet tutkimustiedot.

Väittelyssä kannattaa muistaa, että ihmisen on helpompi ymmärtää toinen väärin kuin oikein. Toista voi kuulemma ymmärtää täysin vasta, kun on kävellyt riittävän pitkään hänen saappaissaan. Poliittisessa keskustelussa väärinymmärrys on jopa tahallista, samoin kuin henkilöihin kohdistuvat hyökkäykset ja leimaamiset. Jos oikein heikoilla ollaan, niin vastapuolen väitteestä tehdään heikennetty karikatyyri, olkinukke, jonka kimppuun käydään. Tällaisiin argumentoinnin virheisiin voi tutustua seuraavasta linkistä: http://www.skepsis.fi/jutut/virhelista.html.

Toivotan kaikille erittäin vilkasta ja mielenkiintoista keskusteluvuottta, mutta kiinalaisen viidauden/kirouksen tuntien vain kohtuullisen mielenkiintoista uutisvuotta 2013.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kärjekäskin keskustelu voi olla rakentavaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/