Rakennusteollisuus RT ennustaa, että rakentaminen kokonaisuutena vähenee tänä vuonna Suomessa 3,5 prosenttia. Se on reippain lasku moneen vuoteen.
Kuten viime syksystä lähtien on nähty, varsinkin asuntorakentaminen on monen vilkkaan vuoden jälkeen hiljentynyt selvästi – toki tällekin vuodelle ennustetaan noin 27000 asuntoaloitusta.
Eli kyllä asuntojakin yhä rakennetaan, ja alan toimijat toivovat esimerkiksi Ara-ehtojen reagointia kohonneisiin kustannuksiin, jolloin sosiaalista rakentamista saataisiin viime vuosia enemmän käyntiin. Tämä tukisi asuntorakentajia.
Kun vapaarahoitteinen asuntotuotanto siis ainakin tilapäisesti vähenee ja muukaan rakentaminen ei varsinaisesti roihahda, rakennusalalla katse kääntyy yhä enemmän korjausrakentamiseen. Eikä ihme. Korjaamisen määrä on kasvanut pitkään melko tasaisesti, ja tarvetta olisi tuhdimmallekin nousulle. Rakennusten korjausvelka kasvaa koko ajan, ja toisaalta vihreän siirtymän vaatimukset lisäävät tarvetta esimerkiksi energiaremonteille.
RT:n ennusteessa asuntorakentamisen määrä putoaa tänä vuonna peräti 20 prosenttia ja on arvoltaan reilut kahdeksan miljardia euroa. Korjausrakentamisessa puolestaan nousua pitäisi tänäkin vuonna olla 1,5 prosenttia ja arvon yli 14 miljardia. Korjaamisen suhteellinen merkitys siis korostuu.
Liiketoiminnassa yritysten strategiat ovat jatkuvassa liikkeessä: välillä muotia on erikoistua tiettyihin toiminnan osa-alueisiin ja välillä taas toimia mahdollisimman monialaisesti. Näin rakentamisessakin. Kun urakoita on viime vuosina riittänyt, yritykset ovat voineet erikoistua esimerkiksi uudisasuntorakentajiksi tai korjaajiksi.
Kun markkina ainakin hetkellisesti muuttuu, on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon korjausrakentaminen alkaa kiinnostaa uudisrakentamiseen keskittyneitä tekijöitä tai kuinka paljon paukkuja monitoimiyhtiöt laittavat nyt korjaamiseen.
Todennäköisesti siirtymää alkaa tapahtua. Se tietää kiristyvää kilpailua korjausrakentamisen urakoista ja myös osaajista. Hyvillä tekijöillä riittää kysyntää hankalassakin suhdannetilanteessa.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Katse siirtyy nyt korjaamiseen”