Kriisi voi olla sysäys työn muutokseen

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Koronaviruskriisi on laittanut monet tekemisen tavat kokonaan uusiksi. Niin myös rakennustyömailla. Yleinen varovaisuus on lisääntynyt, jotta tartunnoilta vältyttäisiin. Työntekijäryhmiä on esimerkiksi erotettu toisistaan ja työn tekemistä porrastettu kohtaamisten vähentämiseksi. Työnjohtoa ja neuvotteluja on siirretty verkkoon ja etäpalavereihin.

Monessa työssä on huomattu, että arki pelaa yllättävänkin hyvin etätyössä ja erikoisjärjestelyissä – jaksamista ja sitkeyttä se toki vaatii jopa enemmän kuin normaali arkijärjestys. Onkin mielenkiintoista nähdä, siirtyvätkö uudet työnteon muodot pysyvämmin työelämään koronaviruksen jälkeen. Etätyön todellista murrosta voi nyt ennakoida.

Koronavirusaika ja uudet työmuodot ovat korostaneet viestinnän merkitystä ja johtamisen selkeyttä. Kun organisaatio on hajallaan eikä kasvokkaisia kontakteja ole entiseen tapaan, tiedon kulku ja sen yksiselitteisyys ovat ehdottomia edellytyksiä järkevälle toiminnalle. Myöskään inhimilliseen kohtaamiseen liittyviä sanattomia viestejä ei ole nyt pehmentämässä tai vahvistamassa sanomaa.

Koronaviruskriisi on siis rakennusalallakin myös johtamiskoulutuksen jatkokurssi. Jokaisen esimiehen ja asiantuntijan on pohdittava, miten toimii työtilanteissa ja miten saa parhaan tehon irti organisaatiosta kriisiaikana.

Tämä poikkeusaika kertoo myös mahdollisuudesta muutokseen. Rakennusalalla toimintatavat ovat olleet pitkään vakiintuneita – monen uudistushaluisen mielestä jopa piintyneitä. Digitaalisuus ja uudet tavat, kuten lean ja uudet urakkamuodot, ovat kuitenkin jo alkaneet viime aikoina muokata työmaiden arkea. Koronaviruskriisi voi vauhdittaa tätä kehitystä. Kaikessa karmeudessaan se osoittaa, että tekemisen keinoja on monenlaisia – tärkeintä on lopulta lopputulos.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Kriisi voi olla sysäys työn muutokseen”

  1. Hyvä kirjoitus Tapio! Varmasti kriisin jälkeen ei enää ole paluuta entiseen, vaan työn tekemisen tavat muuttuvat pysyvästi monella tavalla ja etäyhteyksistä tulee aivan normaali ja päivittäinen tapa tehdä töitä. Ehkä siihenkin tulee parempaa ryhtiä, että sairaana ei niin herkästi tulla töihin tms., vaan jäädään helpommin kotiin sairastamaan.

  2. LUT ja Aalto tekevät liian matalaotsaista tutkimusta, että kannattavuuden voisi niiden avulla kuvitella nousevan, jopa terveysteknologian miljoonia takovat innovaattorit sanovat suoraan, etteivät olisi ruvenneet, jos olisivat tienneet millaista kivireen vetämistä siitä tuli. Miten on rakennusala, jonka voi rinnastaa vaikka Kolyman työleiriin, vaikka siellä kaivettiin kultaa, se piti lakkauttaa kannattamattona.

Jätä kommentti