Kokeile kuukausi maksutta

Kuinka pitkä tulee tuumaustauosta?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Venäjän Ukraina-hyökkäyksen moninaiset vaikutukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ovat vielä epäselviä, ja katseet ovat luonnollisesti akuutissa sotatilanteessa ja inhimillisessä kärsimyksessä.

Epäselvässäkin tilanteessa jotkin tulevista kehityskuluista lienevät kuitenkin jo nyt varsin selviä. On todennäköistä, että kaikki Venäjään liittyvät liiketoiminnat katkeavat vuosiksi. Hyökkäyssotaan lähteneen valtion tie takaisin kansainväliseen yhteisöön näyttää ainakin nyt lähes mahdottomalta nykyisten sukupolvien aikana.

Esimerkiksi rakennus- ja kiinteistöalalla on siis pikaisesti etsittävä keinoja päästä pois Venäjältä, ja toisaalta on löydettävä korvaavia vaihtoehtoja esimerkiksi omalle viennille ja merkittäville materiaalihankinnoille.

Selvää on myös, että käynnissä on määrittelemättömän mittainen epävarmuuden aika. Sen vaikutukset voivat olla yritys- ja toimialakohtaisesti hyvinkin suuria, kun samanaikaisesti kustannukset nousevat ja talouskasvu hidastuu.

Suomen Pankki arvioi viime viikolla, että kasvu jää Suomessa tänä vuonna 0,5–2 prosenttiin, kun aiemmin keskuspankki ennakoi 2,6 prosentin nousua. Pääjohtaja Olli Rehn muistutti julkistustilaisuudessa, että sodan tuoma epävarmuus vaikuttaa ihmisten mieliin ja sitä kautta talouteen. ”Talous on myös kansanpsykologiaa”, Rehn tiivisti.

Venäjän hyökkäyksen vaikutukset Suomeen ja rakennusalaan tulevatkin lyhyellä aikavälillä juuri epävarmuuden kautta. Moni kotitalous miettii nyt kuumeisesti, milloin uuden asunnon arvaa ostaa, sijoittajat laskevat kannattaako Suomeen laittaa pääomia ja rakennuttajat ja rakennusyhtiöt pohtivat onko järkevää avata uusia kohteita juuri nyt – tai ylipäätään koska on oikea aika.

Rakennustyöt käyvät vielä vilkkaasti, kun vanhaa hankekantaa rakennetaan valmiiksi, mutta kira-alallakin joudutaan nyt varautumaan odotukseen hieman samaan tapaan kuin koronakriisin alussa. Silloin yhtiöt esimerkiksi keskeyttivät hetkeksi uusien kohteiden käynnistämisen ja odottivat selkeämpää horisonttia. Nyt odotusajasta voi tulla valitettavasti paljon pidempi. Ennusteita ja strategioita kirjoitetaan parhaillaan monissa paikoissa uusiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuinka pitkä tulee tuumaustauosta?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat