Kokeile kuukausi maksutta

Mielenilmauksia myös rakennusalalle

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Ammattiyhdistysliikkeen mielenilmaukset maan hallituksen suunnittelemia työelämä- ja sosiaaliturvauudistuksia vastaan ovat tällä viikolla jatkuneet myös rakennusalalla. Yksittäisiin toimijoihin kohdistuvat muutaman tunnin tai päivän ulosmarssit vaikuttavat tietysti väärään suuntaan eli yrityksiin, kun maalina on maan hallitus, mutta järin suurta vahinkoa toiminta ei toistaiseksi ole aiheuttanut.

Kun mielenilmaukset kohdistuvat hallitukseen, voisi varsinkin rakennusalalla muutama ulosmarssien iskulause suuntautua hallitukselle myös alan työllisyyden tukemisesta juuri nyt. Tuleva talvi näyttää rakentamisessa sen verran hiljaiselta, että valitettavasti yhä harvemmalla on työtä, josta marssia ulos.

Sekä työntekijöille että työnantajille huoli rakennusalan tilanteesta on yhteinen, ja kaikki alaa tukevat toimet ovat tärkeitä – jopa välttämättömiä. Esimerkiksi hallituksen päätös varainsiirtoveron alentamisesta yhdessä korkojen vakiintumisen kanssa voivat palauttaa uskoa asuntokauppaan ja sitä kautta asuntorakentamiseen.

Myös asumisoikeustuotannon tukilopetusten lykkääminen vuodella, erityisryhmien investointiavustusten leikkausten pienentäminen ja Ara-rahoituksen kehittäminen olivat syksyn budjettiriihen myönteisiä päätöksiä rakennusalan näkökulmasta, samoin infrahankkeiden käynnistäminen.

Uusien tukitoimien miettiminen tulee tarpeeseen, sillä rakennusalan tilanne näyttää pitkälle ensi vuoteen heikolta. Alalla puhutaan ensi vuodesta jo menetettynä vuotena. Siihen Suomella ja rakentamisessa ei ole varaa, sillä kerrannaisvaikutukset ovat suuria.

Valtiontaloudenkin näkökulmasta aloitetut rakennushankkeet tuottavat monesta lähteestä verotuloja ja säteilevät koko talouteen. Ja päinvastoin: jos hankkeita ei ole, vaikutukset ulottuvat laajalle ja erityisesti rakennusalaan kokonaisuutena. Näin käy, jos esimerkiksi rakennusalan ammattilaisia siirtyy muille aloille ja vetovoima opiskelijoidenkin silmissä heikkenee.

Kun nousu kuitenkin jossain vaiheessa alkaa, kilpailu työvoimasta voi olla ankaraa – varsinkin jos sitä ei ole tarjolla aiempaan tapaan. Koko yhteiskunnan kannalta onkin nyt tärkeää säilyttää mahdollisimman moni työpaikka.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mielenilmauksia myös rakennusalalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/