Kokeile kuukausi maksutta

Missä menee puurakentaminen nyt?

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Puurakentamista on edistetty voimakkaasti 1990-luvulta lähtien. Se on ollut mukana monissa hallitusohjelmissa, ja sille on perustettu lukuisia edistämishankkeita. Mitä on saatu aikaan?

Julkisen puurakentamisen segmentti on kasvanut viime vuosina valtavasti, mikä on ollut yksi ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman tavoitteista. Esimerkiksi nyt joka neljäs rakennettava koulu on puinen. Myös Rakennuslehden Vuoden työmaa -kilpailun voittaja oli ensi kesänä Tuusulaan valmistuva hirsirunkoinen lukio ja kulttuuritalo Monio.

Kerrostalorakentamisessa puulla ei mene niin hyvin kuin puurakentajat ovat toivoneet. Odotuksetkin ovat olleet kovat. Puukerrostalojen määrän kasvattaminen on jäänyt melko vaatimattomaksi, vaikka puu on saanut rakentamisen sääntelyllä joitakin helpotuksia. Esimerkiksi palomääräysten uudistus mahdollisti kerrosrakentamisen puusta aina kahdeksaan kerrokseen ilman poikkeuslupaa. Lisäksi puurakentajat ovat tehneet sitkeästi kehitystyötä kohti teollista puurakentamista. Rakentamisessa käytetään kuivissa tiloissa valmistettuja tilaelementtejä sekä clt-massiivipuulevyjä.

Puun tuominen kaupunkiympäristöön on ollut myös työlästä, vaikka nyt monet kunnat ja kaupungit edellyttävätkin puurakentamisen lisäämistä ympäristötavoitteisiin pääsemiseksi. Puurakentamiselle osoitetaan tontteja, kaavoituksessa voidaan ohjata julkisivujen materiaaliksi tai runkoihin puu. Tästä esimerkkejä ovat Tampereella Vuoreksen alue, Helsingissä Honkasuo ja Turussa Linnanfältti.

Täydennys- ja lisärakentamisessa puulla voisi olla monipuolisia mahdollisuuksia. Kevyenä materiaalina se soveltuu pysäköintikansien päälle rakentamiseen, mutta se mahdollistaa myös lisärakentamisen jo olemassa olevien kerrosten päälle. Se, mikä ansaitsisi vielä lisää tutkimusta, on puun uudet mahdollisuudet matalassa ja tiiviissä kaupunkirakentamisessa. Kaupunkien ei tarvitse kasvaa vain ylöspäin. Tiivistyvässä kaupunkirakenteessa puu voi olla se täydentävä puuttuva palanen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Missä menee puurakentaminen nyt?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Anne Korhonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/anne-korhonen/