Pientalo- ja puuelementtivalmistaja Jukkatalon ajautuminen konkurssiin viime viikolla hämmensi rakennusalaa ja laajemminkin yhteiskuntaa. Tunnetun brändin kaatuminen kiihdytti uutisointia rakennusalan vaikeuksista.
Keskustelun voi ennakoida yltyvän entisestään ennen kuin valtion ensi vuoden talousarvion laadinta käynnistyy toden teolla budjettiriihessä syyskuun loppupuolella. Rakennusalan merkitys taloudelle ja työllisyydelle on noussut viime viikkoina laajasti esille, ja erilaisia tuki- ja muita keinoja alan pääsemiksi matalasuhdanteen ylitse kaivataan yhä kiivaammin.
Jukkatalon konkurssi kertoo omalta osaltaan, että rakennusalan yhtiöiden voimavarat ottaa vastaan suhdanneiskuja ovat usein varsin heikot.
Kun tilaukset vähenevät, asiakkaiden maksukyky heikkenee ja omat velat kasvavat, kassa on nopeasti tyhjä. Varsinkin kun rakennusprojektit ovat pitkiä ja tilanne saattaa muuttua nopeasti kesken rakentamisen, kuten nyt on dramaattisesti käynyt – asuntoja valmistuu kysyntään nähden aivan liikaa. Rakennusalakin perustuu jatkuvaan liikkeeseen kuin oravanpyörässä. Uusia hankkeita on saatava heti putkeen, jotta rahoitus ja toimeentulo varmistetaan. Kun liike lakkaa, moni tipahtaa pyörästä.
Rakennusalan taantuma osuu mahdollisimman huonoon hetkeen tietysti kaikille rakennusalan yhtiöille, mutta Jukkatalonkin edustamaan puurakentamiseen isku voi olla ainakin hetkellisesti erityisen dramaattinen. Varsinkin ilmastonmuutoksen torjunta ja vastuullisuusajattelu ovat nostaneet puurakentamista, ja maan hallitukset ovat edistäneet alaa monin keinoin. Niidenkin vauhdittamana puurakentamiseen on tullut vanhojen toimijoiden rinnalle uusia valmistajia ja rakentajia. Nyt monen yrityksen liiketoiminta on jo tyssännyt tai vaikeutunut rakentamisen rajun hidastumisen mukana.
Usein matalasuhdanne on murroskohta, joka vauhdittaa kehitystä johonkin suuntaan. Vihreä siirtymä ei varmastikaan hidastu, kun rakentaminen taas pääsee vauhtiin. Päinvastoin, tilaajien ja käyttäjien vaatimukset vain lisääntyvät. Siksi uudenlaiseen kysyntään vastatakseen esimerkiksi eri materiaalien vastakkainasettelusta on päästävä enemmän yhteistyöhön ja hybriditoteutuksiin.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Monen yrityksen liike uhkaa tyssätä”