Kokeile kuukausi maksutta

Jukkatalo hakeutuu konkurssiin

Suomen suurimpiin pientalovalmistajiin kuuluva Jukkatalo oy on päättänyt hakeutua maanantaina konkurssiin.

Jukkatalon kohde asuntomessuilla Naantalissa 2022. Kuva: Johanna Aatsalo

Jukkatalon kohtaloksi koituivat viime vuosina koetut kriisit, kuten koronapandemia ja Ukrainan sota.

Koronapandemian aikana kauppa kävi hyvin, mutta raaka-aineiden hintojen dramaattinen nousu sekä saatavuushaasteet nostivat kustannuksia ja vaikeuttivat projektien läpi viemistä.

Ukrainan sodan aiheuttama korkotason nousu puolestaan romahdutti uudisrakentamisen kysynnän. Korkotason nousu vaikutti erityisesti Jukkatalon tyypilliseen asiakaskuntaan, nuoriin perheisiin ja ensimmäistä omakotitaloa rakentaviin asiakkaisiin. Tästä syystä kuluvan vuoden toimitusmäärät olisivat jääneet vain murto-osaan aiempien vuosien volyymistä.

Lisäksi rakentamisen romahdus vaikutti Jukkatalon rakennusliikeasiakkaisiin, ja näistä asiakkuuksista Jukkatalolle koitui merkittäviä miljoonaluokkaan yltäviä luottotappioita. Kyse on ammattirakentajien toteuttamista pientaloista eli omakoti- tai rivitalokohteista.

”Meillä on ollut vaikeuksia tiettyjen toimijoiden kanssa ja meillä on jäänyt heiltä saamisia. Kyse on merkittävistä seitsennumeroista summista. Olemme toimittaneet heille esimerkiksi puuelementtejä. Elementtitilaajista osa on mennyt konkurssiin ja osa saamisista on riidanalaisia. Tämä on aiheuttanut ketjureaktion”, Jukkatalon toimitusjohtajana toiminut Ilkka Sydänmetsä kertoo.

Yhtiölle on lisäksi kertynyt velkaa verottajalle ja työeläkeyhtiölle sekä suurelle määrälle tavarantoimittajia.

”Meidän saatavamme säteilee harmittavasti tällä alalla eteenpäin.”

Pyhännän tehtaan pientaloelementtivalmistuksen kohtalo jää pesänhoitajan selvitettäväksi. Liiketoiminta on Sydänmetsän mukaan mahdollista myydä.

Tilanteeseen on ajauduttu pitkän ajan kuluessa ja se kriisiytyi lomien jälkeen. Jo kesä 2022 oli pientaloteollisuudessa ennätyksellisen huono. 

”Arvioimme liian optimisesti miten hyvä kulunut kesä (2023) olisi. Se ei toteutunut ja meillä kuivui kassa lomien jälkeen aika pahasti.”

Jukkatalo on osa PRT Forest-konsernia, johon kuuluu esimerkiksi ovi- ja ikkunavalmistaja Piklas. Emoyhtiö on antanut Jukkatalolle takauksia muita vastuita, joten siitä tulee konserniin jonkin verran vastuita maksettaviksi. Aiemmin konserniin kuului myös hirsitalovalmistaja Kontiotuote, joka kuitenkin irrotettiin konsernista omaksi yhtiökseen toukokuussa 2022.

”Konserni kärsii takauksien kautta. Meillä on kuitenkin konsernissa esimerkiksi Piklas, joka on kannattava ja se pystytään säilyttämään toimivana tässä kohtaa.”

”Harmitus on erittäin suuri ja koen epäonnistuneeni toiminnan oikaisuissa. Teimme liian myöhään toimenpiteet, joita olisi pitänyt tehdä. Tiedostan myös, että tulin vaikeaan paikkaan, reagointia olisi tarvittu aiemmin”, Sydänmetsä kertoo.

Sydänmetsä on PRT Forestin toimitusjohtaja ja toiminut Jukkatalon väliaikaisena toimitusjohtajana viime vuoden joulukuusta lähtien, kun aiempi toimitusjohtaja Joel Tölli sai lähteä yhtiöstä. Lauri Konttilan piti aloittaa elokuussa Jukkatalon uutena toimitusjohtaja. Hän työskenteli aiemmin Den Finlandin myynnin ja markkinoinnin tehtävissä.

Jukkatalo aloitti vuodenvaihteen jälkeen jo toiset muutosneuvottelut, joiden tuloksena toteutettiin merkittäviä irtisanomisia ja lomautuksia.

”Sopeutumistoimet olisi pitänyt aloittaa aiemmin. Alkukeväästä meillä oli optimistisempi käsitys tämän vuoden volyymista. Myyntikonttoreiden määrä jäi suureksi ja niistä kertyi meille merkittäviä kustannuksia. Ainahan voi jälkikäteen todeta, että kustannuksia olisi pitänyt karsia aiemmin.”

Lomakauden jälkeen tilanne heikentyi entisestään.

”Minulla on iso huoli pientalorakentamisesta ja rakennusalasta ylipäätään tulevan talven osalta. Kun tämä näytti meille jo niin vaisulta, siinä ei kerta kaikkiaan löytynyt mitään tekemistä.”

Yhtiöltä jäi vajaa 50 työmaata kesken. Niiden kohtalosta päättää konkurssipesä.

Sydänmetsä pahoittelee konkurssista aiheutuvia vaikeuksia.

”Jukkatalon oman henkilöstön lisäksi olemme työllistäneet työmaillamme merkittävän määrän alihankkijoita ja heidän työntekijöitään sekä muita yhteistyökumppaneita. Lisäksi meillä on kymmeniä rakennusprojekteja kesken ja konkurssi vaikeuttaa näiden projektien etenemistä. Olen suunnattoman pahoillani siitä, ettemme kyenneet lunastamaan lupaustamme luottamuksesta ja mielenrauhasta.”

Jukkatalon liikevaihto vuonna 2022 oli 95 miljoonaa euroa ja kasvua kertyi 23 miljoonaa euroa  ja 32 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Liiketulos kuitenkin painui 4,6 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Vuodenvaihteessa Jukkatalon palveluksessa oli 223 henkilöä. Jukkataloja on valmistettu Pyhännän tehtaalla 50 vuoden ajan.

Edit 28.8. kello 13.50: Juttua täydennetty Sydänmetsän haastattelulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Jukkatalo hakeutuu konkurssiin”

  1. Voihan wanha kehno, tämä on todella ikävä uutinen. 2000-luvun alussa ensimmäistä omaa kotia rakentaessa ei tullut oikestaan harkittuakaan muuta toimittajaa kuin Jukka-talot ja rakentamisen kaikissa vaiheissa sai onnitella itseään valinnastaan. Kaikki sujui rakentamisen aikana kuin unelmissa eikä talosta ole vielä yli 20 vuoden asumisen jälkeenkään edes keksimällä löytänyt mitään moitteen sijaa.

  2. On suoranainen ihme, jolleivät muutkin suuret talotehtaat ajaudu samaan tilanteeseen. Itselläni on tilaus sisällä, mutta sehän raukeaa, kun nuija kopsahtaa.
    Missä viipyy hallituksen hätätilatoimet? Vai vieläkö ihmetellään säkkejä kaduilla?

    1. No mitäs hallituksen pitäisi mielestäsi tehdä? Ja mitä ehdotatkaan, niin sama koskee varmasti kaikkien alojen kaikkia toimijoita, jotka ovat vaikeuksissa artikkelissa mainittujen kriisien vuoksi?

      1. Kriisirahoitus on tärkein apu akuuttiin kassavajeeseen. Toiseksi, kaikki turha sääntely pois. Rakennusala kärsii mm. vuosia kestävästä kaavoituksesta. Tariffeihin kattohinnat. Irti uppoavasta EU:sta.

  3. Sydänmetsä kertoo jutussa; ”Sopeutumistoimet olisi pitänyt aloittaa aiemmin. Alkukeväästä meillä oli optimistisempi käsitys tämän vuoden volyymista. Myyntikonttoreiden määrä jäi suureksi ja niistä kertyi meille merkittäviä kustannuksia. Ainahan voi jälkikäteen todeta, että kustannuksia olisi pitänyt karsia aiemmin.”

    Olen samaa mieltä, mutta arvelen silti perspektiivin olevan merkittävästi erilainen kuin Sydänmetsällä. Toimintaympäristön muutos on ollut valtava, alkaen 2008. Eikä paluuta vanhoihin talomääriin ole. Olennaisena muutoksena on lisäksi kuluttajien siirtyminen kappaletavaratalopakettikaupasta asuntoyhteisöjen osakkeisiin. Käytännössä tuo muutos on ollut se kaikkein merkittävin muutos toimintaympäristössä.

    Kun ennen talopaketti myytiin tavaraosakauppana, jossa rakentaja tekee oman urakkasopimuksen tai rakentaa itse, nyt enenevissä määrin on tehty AskL:n 14 luvun mukaisia asuntokauppoja asuntoyhteisön osakkeista. Tätä ympäristönmuutosta on erittäin harva entinen okt urakoitsija hallinnut.
    Uskon vahvasti, että se on ollut yhtenä isona vaikuttajana Sydänmetsän mainitsemaan asiaan, lainaus; ”Meillä on ollut vaikeuksia tiettyjen toimijoiden kanssa ja meillä on jäänyt heiltä saamisia. Kyse on merkittävistä seitsennumeroista summista. Olemme toimittaneet heille esimerkiksi puuelementtejä. Elementtitilaajista osa on mennyt konkurssiin ja osa saamisista on riidanalaisia. Tämä on aiheuttanut ketjureaktion”

    On harmi tämä Jukka-Talon tarinan vaihe. Jospa sieltä löytyisi vielä tosi hyvälle nimelle jatkaja. Jukka-Talo on maineelta hyvä, sen ei soisi joutuvan hävöksiin….

    1. Ja erhekirotushan siellä… AskL 4:luvun mukaisella kauppasopimuksella tietysti pitää olla…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat