Kokeile kuukausi maksutta

Jukkatalo hakeutuu konkurssiin

Suomen suurimpiin pientalovalmistajiin kuuluva Jukkatalo oy on päättänyt hakeutua maanantaina konkurssiin.

Jukkatalon kohde asuntomessuilla Naantalissa 2022. Kuva: Johanna Aatsalo

Jukkatalon kohtaloksi koituivat viime vuosina koetut kriisit, kuten koronapandemia ja Ukrainan sota.

Koronapandemian aikana kauppa kävi hyvin, mutta raaka-aineiden hintojen dramaattinen nousu sekä saatavuushaasteet nostivat kustannuksia ja vaikeuttivat projektien läpi viemistä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Jukkatalo hakeutuu konkurssiin”

 1. Voihan wanha kehno, tämä on todella ikävä uutinen. 2000-luvun alussa ensimmäistä omaa kotia rakentaessa ei tullut oikestaan harkittuakaan muuta toimittajaa kuin Jukka-talot ja rakentamisen kaikissa vaiheissa sai onnitella itseään valinnastaan. Kaikki sujui rakentamisen aikana kuin unelmissa eikä talosta ole vielä yli 20 vuoden asumisen jälkeenkään edes keksimällä löytänyt mitään moitteen sijaa.

 2. On suoranainen ihme, jolleivät muutkin suuret talotehtaat ajaudu samaan tilanteeseen. Itselläni on tilaus sisällä, mutta sehän raukeaa, kun nuija kopsahtaa.
  Missä viipyy hallituksen hätätilatoimet? Vai vieläkö ihmetellään säkkejä kaduilla?

  1. No mitäs hallituksen pitäisi mielestäsi tehdä? Ja mitä ehdotatkaan, niin sama koskee varmasti kaikkien alojen kaikkia toimijoita, jotka ovat vaikeuksissa artikkelissa mainittujen kriisien vuoksi?

   1. Kriisirahoitus on tärkein apu akuuttiin kassavajeeseen. Toiseksi, kaikki turha sääntely pois. Rakennusala kärsii mm. vuosia kestävästä kaavoituksesta. Tariffeihin kattohinnat. Irti uppoavasta EU:sta.

 3. Sydänmetsä kertoo jutussa; ”Sopeutumistoimet olisi pitänyt aloittaa aiemmin. Alkukeväästä meillä oli optimistisempi käsitys tämän vuoden volyymista. Myyntikonttoreiden määrä jäi suureksi ja niistä kertyi meille merkittäviä kustannuksia. Ainahan voi jälkikäteen todeta, että kustannuksia olisi pitänyt karsia aiemmin.”

  Olen samaa mieltä, mutta arvelen silti perspektiivin olevan merkittävästi erilainen kuin Sydänmetsällä. Toimintaympäristön muutos on ollut valtava, alkaen 2008. Eikä paluuta vanhoihin talomääriin ole. Olennaisena muutoksena on lisäksi kuluttajien siirtyminen kappaletavaratalopakettikaupasta asuntoyhteisöjen osakkeisiin. Käytännössä tuo muutos on ollut se kaikkein merkittävin muutos toimintaympäristössä.

  Kun ennen talopaketti myytiin tavaraosakauppana, jossa rakentaja tekee oman urakkasopimuksen tai rakentaa itse, nyt enenevissä määrin on tehty AskL:n 14 luvun mukaisia asuntokauppoja asuntoyhteisön osakkeista. Tätä ympäristönmuutosta on erittäin harva entinen okt urakoitsija hallinnut.
  Uskon vahvasti, että se on ollut yhtenä isona vaikuttajana Sydänmetsän mainitsemaan asiaan, lainaus; ”Meillä on ollut vaikeuksia tiettyjen toimijoiden kanssa ja meillä on jäänyt heiltä saamisia. Kyse on merkittävistä seitsennumeroista summista. Olemme toimittaneet heille esimerkiksi puuelementtejä. Elementtitilaajista osa on mennyt konkurssiin ja osa saamisista on riidanalaisia. Tämä on aiheuttanut ketjureaktion”

  On harmi tämä Jukka-Talon tarinan vaihe. Jospa sieltä löytyisi vielä tosi hyvälle nimelle jatkaja. Jukka-Talo on maineelta hyvä, sen ei soisi joutuvan hävöksiin….

  1. Ja erhekirotushan siellä… AskL 4:luvun mukaisella kauppasopimuksella tietysti pitää olla…

Viimeisimmät näkökulmat