Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Kestävän talouden mukainen rakennusten elinkaarisuunnittelu tarkoittaa suunnittelua yli sukupolvirajan. Jätämmekö seuraavalle sukupolvelle energiasyöpön, rapistuneen, epäterveellisen, suuripäästöisen ja käyttökustannuksiltaan epätaloudellisen rakennuskannan vai kunnostammeko rakennukset pitkäjänteisesti ja hallitusti ajan vaatimukset täyttäviksi? Kun takaisinmaksuajan ylärajana on 30 vuotta, palautuvat kunnostuskustannukset takaisin jo pelkkänä energiakustannusten säästönä yhden sukupolven aikana. Osa rakennuksista ei täytä tätä ehtoa, minkä takia ne joudutaan purkamaan ja uusimaan.

Uudisrakentamisessa omistajan kannattaa hankkia jo nyt maalämmityksellä varustettu passiivitalo eli lähes nollaenergiatalo. Sen normitaloon 2012 verratun lisäkustannuksen takaisinmaksuaika on vain 5–12 vuotta. Lisäksi sen seinärakenteiden kosteustekninen toimivuus on selvästi normitaloa varmempi. Tämä todettiin TTY:n Frame-projektissakin.

Lisäoptiona voi olla aurinkosähköpaneeleilla toimiva nollaenergiatalo, joka ei kuitenkaan ole vielä kannattava ilman tuettua syöttötariffia. Lisäetuja ovat lähes nollaenergiatalon myyntiarvo, joka on arviolta 5–20 prosenttia yli normitalon, erittäin hyvä sisäilman laatu ja vähäpäästöisyys.

Talo kannattaa ostaa valmiin passiivitalokonseptin toimittajalta, jolloin virhe-, aikataulu- ja kustannusriskit minimoituvat.

Korjausrakentamisen direktiiviä EU2010/31 tulee soveltaa vuodesta 2020 alkaen suurissa peruskorjauksissa, kun kustannus on yli puolet uudisrakentamisen kustannuksesta. Pienemmissä korjauksissa käytetään passiivitalojen rakenne- ja talotekniikan komponentteja ja järjestelmiä. Innovatiivinen kiinteistökehitys on edullista, kun rakennusoikeutta on käytettävissä. Lämpöenergian hankinnan puolella kannattaa vaihtaa kaikkien 250 000 öljylämmitetyn ja 150 000:n varaavaa sähkölämmitystä käyttävän pientalon lämmitysjärjestelmät maalämpöön. Maalämpö on usein edullinen vaihtoehto myös kerrostaloille.

Normit eivät estä minimimääräyksiä parempien talojen rakentamista! Toivottavasti normitkin saadaan pian ajan vaatimusten tasolle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nollaenergiatalo on elinkaari-investointi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Asko Sarjahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/asko-sarja/