Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Huonoina aikoina lisääntyy aina eniten nuorisotyöttömyys ja valitettavasti pysyvästi. Tilastokeskuksen mukaan niin 1990-luvun alussa kuin jälleen vuoden 2009 taantuman aikana nuorisotyöttömyys jäi korkeammalle tasolle verrattuna muuhun väestöön.

Nuoruudessani rakennuksille pääsi aina kesäksi töihin. Erilaista ja rikasta kokemusta pääsi keräämään jo ani varhain siinä 15 vuoden iässä, joskus jopa aiemmin. Ei vaatinut kuin rohkeutta mennä kysymään töitä, yleensä kysyjälle myös löytyi tekemistä.

Nykyisellään töihin ei mennä vain ilmoittautumalla, varsinkaan rakennustyömaille. Sen sijaan pitää olla riittävästi ikää sekä esimerkiksi tulikortti ja turvapassi. Työhön pääsemisen kynnys on noussut. Samoin perustehtävien koulutusohjelmat ovat mielestäni ylimitoitettuja.

Koulutusjärjestelmämme ei välttämättä aina tue parhaalla mahdollisella tavalla nuorta. Ajatellaan vaikka maanrakennusalan tutkintoon valmistavaa koulutusta. Nuoren on mentävä runsas kolme vuotta kestävään koulutukseen peruskoulun jälkeen. Hän saa tentattavakseen suomen kieltä, vieraita kieliä ja vielä vähän matematiikkaa.

Tämä ”PlayStation” -sukupolvi on syntynyt joystick kädessä. Heillä on jo sisäänrakennettuna taitoja, joita voi hyötykäyttää suoraan muun muassa kaivinkoneessa, nostureissa, metsäkoneissa tai maansiirtokoneissa.

He eivät ole aina olleet niitä innokkaimpia eturivin opiskelijoita peruskoulussa, vaan moni muu asia on saanut sitäkin enemmän huomiota. Nämä nuoret olisivat melko valmiita työmaalle keräämään lisäkokemusta rakennusalalta ja sitä kautta kiinnostumaan myös alan koulutuksesta. Pois syrjäytymisvaarasta.

Tiedämme, että tässä piilee isompikin yhteiskunnallinen haaste. Nuori, joka ei välttämättä ole kiinnostunut peruskoulun jälkeen jatkamaan niin sanottuja lukuopintoja, on vaarassa syrjäytyä. Nopeammalla koulutusmallilla näille nuorille olisi tarjolla paljonkin töitä niin erilaisilla palvelualoilla kuin ennen kaikkea rakennusalalla.

Syksyllä 2012 RKL:n liittokokouksessa puhunut Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko kertoi, että infrarakentajista on huutava pula. Muun muassa Espoon metron työmaalle on aika ajoin ollut vaikeaa löytää riittävästi rakentamisen ammattilaisia.

Uskon vahvasti, että kykenisimme vaikuttamaan oikeilla päätöksillä nuorisotyöttömyyden tilaan ja saamaan alalle uusia nuoria tekijöitä. Koulutustarjontaa ja sen rakennetta pitäisi rohkeasti kyetä kyseenalaistamaan siten, että nuorella olisi entistä nopeampi tie ansaitsemaan ja tekemään töitä. Työn tekemisen kautta lukuhalutkin saattavat myöhemmin kasvaa, kun näkee ja kokee konkreettisemmin, mihin opiskelee ja mitä lisätietoa tarvitsee parempaan palkkapussiin.

Lisäksi työssäoppimista voitaisiin selvästi lisätä opetusohjelmiin siten, että nuoret saadaan nopeammin työmaille. Rakennuksilla kerätyt positiiviset kokemukset taas ohjaavat nuoria edelleen hankkimaan lisäkoulutusta rakennusalan työnjohtotehtäviin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nuoret saatava töihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Ahti Junttilahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/ahti-junttila/