On vain aika ennen ja jälkeen koronan

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Koronaviruksesta on alkanut ennennäkemätön tapahtumasarja maailmassa. Koskaan aiemmin modernissa historiassa yksittäinen tauti ei ole saanut näin valtavia mittasuhteita. Virus vaikuttaa Suomessakin kaikkien kansalaisten elämään jo monella tavalla, vaikka onneksi vain melko harva on toistaiseksi sairastunut. Määrät kuitenkin lisääntyvät tasaisesti koko ajan.

Koronavirus on tuntunut toistaiseksi melko vähän rakentamisessa. Yrityksissä on otettu käyttöön erilaisia varotoimenpiteitä esimerkiksi palaverien ja tapaamisten suhteen. Aiemmin varoiteltiin esimerkiksi vaikutuksista betoniteollisuuteen, kun kiinalaisesta teräksestä tulee pulaa.

Konkreettisena uhkana on, että esimerkiksi suunnittelutyöt hidastuvat tai työmaita menee kiinni. Myös ulkomaisen työvoiman määrä vähenee, kun rajoja suljetaan. Se on iso kysymys varsinkin Etelä-Suomen työmailla.

Ehkä suurin vaikutus rakentamiselle tulee kuitenkin kerrannaisvaikutuksista. Talous on ajautumassa taantumaan, pörssikurssit laskevat ennätystahtia, yritykset lykkäävät investointejaan, kuluttajien ostot jäävät tekemättä, työpaikat joutuvat lomauttamaan. Lista on pitkä.

Kaikki tämä vaikuttaa lopulta taloudelliseen toimeliaisuuteen. Kun pelko hiipii yhä useamman toimijan ajatuksiin, seurauksena on varovaisuuden ajanjakso, jossa kaikkea harkitaan pitkään.

Koronan vaikutuksia ei mitata viikoissa, vaan vähintään kuukausissa. Yritysten ja työntekijöiden on hyvä valmistautua pitkään epävarmaan jaksoon ja pohtia, miten selvitä kohti parempia aikoja. Nekin tietysti taas koittavat – esimerkiksi uusilla asunnoilla on edelleen kova kysyntä kasvukeskuksissa, mutta juuri nyt hankkeita voi olla vaikea suunnitella lähikuukausiksi. Patoutunut kysyntä voi tuoda kovan kasvupyrähdyksen koronan jälkeiseen aikaan. Milloin se sitten koittaakaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “On vain aika ennen ja jälkeen koronan”

Jätä kommentti