Kokeile kuukausi maksutta

Onnistuminen on myös fiiliskysymys

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennuslehden perinteisen Vuoden työmaa -kilpailun voitto ratkottiin tänä vuonna viiden finalistin kesken. Kahdeksanhenkinen asiantuntijaraati kuuli jokaisessa kohteessa seikkaperäiset esitykset ja tutustui perusteellisella kierroksella työmaahan. Lopullisen valinnan tuomaristo teki työmaiden onnistumisia ja kehityskohteita puntaroiden.

Kilpailussa on useita kriteereitä, joilla työmaita arvioidaan. Kaikki finalistityömaat osoittautuivat hyviksi ja osittain jopa erinomaisiksi. Niistä kaikkein parhaiten arvioinnissa pärjäsi tänä vuonna NCC:n työmaatiimi, joka rakentaa Helsinkiin Boost C5 -hanketta eli uutta toimitaloa pankkikonserni Nordealle.

Lue lisää: NCC:llä on vuoden paras työmaa – Rakennuslehden työmaakilpailu oli tiukka ja tasokas

Hienoissa työmaissa on yksi ominaisuus, joka erottaa ne muista mutta jota ei edes Vuoden työmaa -kilpailun tarkalla kriteeristöllä pysty mittaamaan. Se on hyvä fiilis, joka työmaista välittyy. Se tarkoittaa esimerkiksi luontevaa yhteistyötä, toisten huomioimista, iloa tehdä ja onnistua, ylpeyttä omasta ja yhteisestä työstä.

Hyvä tunnelma taas kertyy yleensä pienistä arkisista asioista. Kuten eräs aliurakoitsija totesi yhdellä kilpailutyömaalla: tämä on ensimmäinen työmaa, jossa kaikki tervehtivät toisiaan – ja myös aliurakoitsijaa.

Usein työmaa on vetäjänsä näköinen. Monia vuosia työmaakilpailun tuomaristossa mukana olleet asiantuntijat ovat huomanneet, että onnistuminen kumuloituu.

Moni kilpailussa aiemmin pärjännyt hankkeen vetäjä tai muissa keskeisissä tehtävissä toimiva pärjää uudelleen ja uudelleen. Kohteet ja hankkeet vaihtuvat, mutta osaaminen ja fiiliksen luominen työmaalle siirtyy mukana.

Rakennuslehti haluaa kilpailulla nostaa työmaahenkilöstön arvostusta ja myös osaltaan parantaa alan osaamista. Säännöissä todetaan, että kisassa etsitään parhaiten johdettua, vaativaa työmaata, jonka ratkaisut esimerkiksi kosteudenhallinnan, työturvallisuuden, laadun, yhteistoiminnan ja tuotannon tehokkuuden kehittämisen osalta ovat hyviä malleja alalle.

Tärkeintä ei siis ole kilpaileminen, vaan jakaminen. Siksi suuret kiitokset kaikille kilpailuun osallistuville yhtiöille ja työmaille, jotka avaavat omia mallejaan muillekin. Ensi vuonna toivottavasti tavataan taas!

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Onnistuminen on myös fiiliskysymys”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/