Kokeile kuukausi maksutta

Pitäisikö ydinkeskustoihin rakentaa yli satametrisiä rakennuksia?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Mihin kohtiin Helsingin ydinkeskustassa voisi rakentaa yli sata metriä korkeita rakennuksia? Miltä ne voisivat näyttää ja mihin käyttötarkoituksiin niitä kaivattaisiin? Korkeuden mittasuhdetta voi hakea vaikkapa Olympiastadionin tornista, joka on 72 metriä korkea.

Kysymys tuntuu äkkiseltään utopistiselta, mutta voi kohta olla ajankohtainen. Pohjoismaissa nimittäin eletään melkoista korkean rakentamisen buumia – monien muiden maiden jo viitoittamalla linjalla. Pohjolaan on suunnitteilla yli 200 tornitaloa eli yli satametristä rakennusta. Suomessa korkeimmalle kurottaa tällä hetkellä 89-metrinen hotelli Torni Tampereella, mutta yli satametrisiä on jo rakenteilla kolme.

Korkea rakentaminen kuuluu tietysti lähinnä suurimpiin keskuksiin, kun kaupungit kasvavat ja kaupunkirakennetta halutaan ja joudutaan tiivistämään. Suomessa varsinkin pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Oulussa ja Turussa joudutaan pohtimaan, kuinka ylös rakennuskanta on tulevaisuudessa järkevää ulottaa, mutta toki korkean rakentamisen into näkyy tällä hetkellä monilla paikkakunnilla Suomessa.

Korkea rakentaminen voi tulevaisuudessa olla välttämätöntä, joten sen vaikutukset kaupunkikuvalle pitää harkita tarkasti. Esimerkiksi Helsinki ei ole halunnut korkeaa rakentamista historialliseen keskustaan. Pääkaupungin vetovoima on ollut merellinen sijainti ja postikorttimainen kaupunkisiluetti, josta erottuvat muuta korkeampina lähinnä historialliset arvorakennukset, kuten kirkot.

Helsinkiin suunnitellut ja jo rakennetut korkeat rakennukset ovatkin nousseet ydinkeskustan ulkopuolelle. Todennäköisesti Suomessakin paine rakentaa korkeita rakennuksia yhä lähemmäksi perinteisiä ydinkeskustoja kuitenkin kasvaa tulevaisuudessa. Siksi korkean rakentamisen strategiaa kannattaa hioa huolellisesti, koska muutokset ovat usein peruuttamattomia.

Onkin olennaista, miten korkeat rakennukset istuvat kunkin kaupungin kokonaiskuvaan niin arkkitehtonisesti kuin ajatuksellisesti. Aiemmin Suomessa on rakennettu korkeita toimistotaloja, nyt varsinkin asuintaloja. Mitä lähemmäksi keskustoja korkeat rakennukset tulevat, sitä enemmän niissä on syytä olla monipuolisia toimintoja ja palveluja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pitäisikö ydinkeskustoihin rakentaa yli satametrisiä rakennuksia?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/