Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalalle tarvitaan lisää naisia

Tietoa kirjoittajasta Karin Hussi
Henkilöstöjohtaja, Bravida Finland
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalan tutkinnon suorittaneista runsaat kymmenen prosenttia on naisia, mutta alan työntekijöistä osuus on huomattavasti pienempi. Naisten määrä rakennus- ja talotekniikka-alalla on kasvanut vuosien saatossa hitaasti. Yritysten tulee tehdä ryhtiliike vanhojen mielikuvien kirkastamiseksi, sillä tasaisempi sukupuolijakauma parantaa tuottavuutta ja työviihtyvyyttä.

Monimuotoisuuden edistäminen henkilöstöpolitiikassa kuuluu yritystoiminnan vastuullisuuskriteereihin siinä missä ympäristövaikutusten minimointi. Vastuullisuus tarkoittaa laajasti käsitettynä koko yhteiskunnan kannalta hyvää ja arvoa kasvattavaa liiketoimintaa. Tasa-arvoa vahvistava monimuotoisuus tukee lisäksi yrityksen houkuttelevuutta työnantajana, mikä saattaa olla yrityksen tulevaisuuden kannalta merkittävä tekijä.

Bravida-konsernissa monimuotoisuuden lisääminen on yksi keskeisiä tavoitteita. Naisten osuus työntekijöistä on tällä hetkellä 7–8 prosenttia. Pyrimme palkkaamaan lisää naisia erityisesti esihenkilötehtäviin ja haluamme nostaa naisten osuuden 14 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Rakennusalaa vaivaavat yleisesti vanhat mielikuvat raskaasta ja miesvaltaisesta työstä. Sukupuolittuneet stereotypiat, puheet rankoista työolosuhteista tai syrjintätapauksista voivat vaikuttaa naisten halukkuuteen hakeutua rakennusalan tehtäviin.

Vaikka työ voi olla fyysistä ja vaatia voimaa sekä kestävyyttä, sen ei pitäisi olla este naisille. Naisvaltainen hoivatyö saattaa olla ajoittain jopa raskaampaa kuin työskentely rakennusalalla. Rakennusala tarjoaa monipuolisia ja mielenkiintoisia töitä erilaisissa työympäristöissä. Uudet teknologiat ja automaatio ovat arkipäivää myös talotekniikassa, ja erikoistumiseen on useita vaihtoehtoja.

Rakennus- ja talotekniikka-alalla on selkeä tarve lisätä oppilaitosyhteistyötä. Samalla kannattaisi aloittaa rakennusalan tehtäviin liittyvien mielikuvien parantaminen. Mielikuvalla on keskeinen vaikutus nuorten opiskeluvalintoihin jo peruskoulun loppuvaiheessa, jolloin monet tekevät valintansa omasta urastaan. Numerot kertovat, että kovin harva tyttö edes harkitsee lähtemistä rakennusalalle.

Työnantajamielikuvalla ja toisaalta koko toimialan vetovoimalla on yhä suurempi merkitys, kun yritämme houkutella naisia ja nuoria talotekniikkaan ja rakennusalalle. On tärkeää toteuttaa ja nostaa esiin tasa-arvoisia mahdollisuuksia sekä monimuotoisuutta. Niillä on suuri vaikutus naisten saamiseen alalle.

Bravidassa olemme ottaneet käyttöön useita toimenpiteitä lisätäksemme naisten osuutta henkilöstöstä. Kerromme avoimesti, että haluamme palkata enemmän naisia. Jokaiseen esihenkilörekrytointiin pyritään saamaan vähintään yksi naisehdokas.

Kerromme itse käytännön esimerkein, miten naiset ovat menestyneet Bravidalla, koska he eivät välttämättä näe itseänsä työskentelemässä rakennusalalla, koska se mielletään perinteisesti miesten työksi.

Henkilöstö on meille tärkein menestystekijä. Haluamme panostaa henkilöstöömme ja uskomme, että naisten lukumäärän lisääminen työntekijäkunnassamme kannattaa. Yritystasolla voimme vaikuttaa omaan mielikuvaamme, mutta yleiselläkin tasolla olisi tarpeen lisätä rakennus- ja talotekniikka-alan tunnettavuutta myös naisten kannalta houkuttelevana työpaikkana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalalle tarvitaan lisää naisia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Karin Hussihttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/karin-hussi/