Kokeile kuukausi maksutta

Sota koskettaa kaikkia

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Venäjän raaka hyökkäys Ukrainaan laittoi maailman uuteen asentoon, jonka vaikutuksia voi toistaiseksi vain arvailla. Samalla kun ajatukset ovat ukrainalaisten ihmisten puolella, mielet askartelevat eri maissa myös oman turvallisuuden ja tulevaisuuden näkymissä.

Juuri kun kahden koronavuoden jälkeen tulevaisuudenusko oli palautumassa ihmisten mielissä, sota Euroopassa horjuttaa voimakkaasti luottamusta. Lähitulevaisuuteen voikin ennustaa suurta epävarmuutta.

Tämä epävarmuus heijastelee ihmisten elämään myös Suomessa. Suoranaisen pelon lisäksi vaikutukset arkeen tulevat näkymään talouden kautta, kun taloudellinen toimeliaisuus saattaa hidastua ja esimerkiksi edelleen kallistuva energia pitää inflaation korkealla.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko pohdiskeli tuoreeltaan, että tilanne saattaa johtaa jopa stagflaatioon eli tilanteeseen, jossa talouskasvu hidastuu samalla, kun inflaatio kiihtyy (Helsingin Sanomat 26.2.). Se olisi myrkkyä taloudelle.

Suomalaiselle rakennusteollisuudelle kriisi luo monenlaisia uhkakuvia.

Hidastuva talouskasvu voi leikata niin kuluttajien asunnonostoaikeita kuin yritysten investointeja, materiaalipula ja hintojen kallistuminen jatkuu, työvoiman liikkuvuus Euroopassa voi vaikeutua ja osaajista tulla pulaa, Venäjällä toimivat suomalaisyritykset joutuvat ratkaisemaan miten toimintaa jatketaan – jos jatketaan.

Avoimia kysymyksiä on nyt paljon, ja vastauksia vielä vähän. Todennäköisesti viimeisimmät, ennen sotaa tehdyt myönteiset suhdanne-ennustukset eivät tule ainakaan täysin toteutumaan. Siihen on rakentamisessakin syytä varautua.

Samalla monien rakennusalan yritysten tuoreet vastuullisuusohjelmat tulevat sellaiseen käyttöön, jota niitä laadittaessa ei varmastikaan ajateltu: eli miten toimia vastuullisesti sotaa käyvässä maassa ja julmaan hyökkäykseen ryhtyneen maan kanssa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sota koskettaa kaikkia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat