Suorin tie päästöjen pienentämiseen on kulutuksen vähentäminen

Tietoa kirjoittajasta Mikko Lietsalmi
Kehitysjohtaja, Wattinen-älylämmityspalvelu, DNA
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Pormestari Jan Vapaavuoren esittelemä Helsinki Energy Challenge -kilpailu pyrkii vastaamaan valtavaan ilmastohaasteeseen: miten vähentää pääkaupungin ilmastopäästöjä nopeassa tahdissa niin, että saavutetaan hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä? Tämä kunnianhimoinen tavoite on kirjattu sekä hallitusohjelmaan että Helsingin kaupunkistrategiaan.

Ratkaisuja haetaan kilpailussa ennen kaikkea lämmitysenergian tuotannosta – tavoitteena on löytää korvaavia vaihtoehtoja fossiilisten polttoaineiden käyttämiselle kaukolämmityksessä.

Tavoite on erinomainen, mutta sen rinnalla tai osin jopa sijaan on ensiarvoisen tärkeää tähdätä määrätietoisesti myös energian kulutuksen vähentämiseen.

Kaikki mahdolliset ratkaisut päästöttömään energian tuotantoon ovat väistämättä erittäin kalliita ja niiden käyttöönotto vie parhaimmassakin tapauksessa vuosia. Sen sijaan lämmitysenergian kulutuksen vähentämisen keinot ovat jo valmiina olemassa ja ne voidaan ottaa laajamittaiseen käyttöön helsinkiläisissä taloyhtiöissä vaikka heti.

Pelkästään älykkään lämmityksen ohjauksen avulla helsinkiläisten kiinteistöjen lämmitykseen kuluvaa energiaa voidaan helposti vähentää 10–20 prosenttia.

Jokainen kuluttamatta jäänyt kilowattitunti on suoraan pois päästöistä.

Miten tämä sitten tehdään?

Perinteisessä lämmityksen tasapainottamisessa säädetään useita eri venttiileitä lämmitysverkoston eri osissa. Työ vaatii myös virtaamien ja paine-erojen mittaamista. Tasapainotusta saatetaan myös joutua tekemään useaan otteeseen.

Toinen vaihtoehto on koko lämmitysjärjestelmän uusiminen, jolloin kyseessä on jo varsin iso ja aikaa vievä urakka ja investointi.

Lämmitystä on kuitenkin mahdollista optimoida myös tekemällä nykyisestä lämmitysjärjestelmästä älykkäämpi. Tähän tarvitaan vain tekoälyyn perustuva pilvipalvelu ja asuntoihin asennettavat älytermostaatit, joiden tuottamaa dataa palvelu seuraa ja joita se ohjaa.

Älykkään lämmityksen ohjauksen avulla kerrostalon asuntojen ja yksittäisten huoneiden välisiä lämpötilaeroja voidaan helposti tasata. Tekoäly myös oppii uutta: se kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilojen varaavuudesta ja sääennusteesta. Näiden avulla palvelu päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata.

Asukkaat voivat helposti myös itse vaikuttaa oman asuntonsa lämmitykseen huonekohtaisesti, esimerkiksi niin, että makuuhuoneen lämpötila laskee automaattisesti nukkumiseen käytettävänä aikana. Aamulla herätessä huone on jälleen lämmennyt sopivaksi. Samaten on mahdollista säätää lämmitys menemään automaattisesti pienemmälle työpäivän tai pitempien poissaolojen ajaksi.

Helsinkiläiset taloyhtiöt ovat todella merkittävässä roolissa Helsingin päästötalkoissa – vähentämällä energiankulutustaan ne tekevät ilmastotavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa.

Sama koskee toki kerrostaloja myös muualla Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on lähes 50000 kaukolämmitettyä kerrostaloa. Jos niiden lämmityksen tasapainottamisen oletetaan säästävän energiaa 10–15 prosenttia, voidaan arvioida, että nykyinen lämmitysjärjestelmien epätasapaino tuhlaa Suomessa noin 1700 GWh lämmitysenergiaa vuosittain. Tämä vastaa noin 170000 henkilöauton vuotuisia päästöjä.

Tasapainotuksesta koituvan säästön lisäksi älylämmitys mahdollistaa asukkaiden itse toteuttaman energiansäästön asumismukavuuden kärsimättä.

Kannattaa siis laskea tarkkaan, mihin ja milloin satsataan. Pienetkin kannusteet kulutuksen vähentämiseen ovat vaikuttavuudeltaan suurempia kuin valtavat investoinnit uuteen energiantuotantoon.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Suorin tie päästöjen pienentämiseen on kulutuksen vähentäminen”

 1. No, onneksi asumme OKT:ssa, niin ei tarvitse tähänkään viherälykääpiöhumppaan ryhtyä. Ja jos kaukolämmön hinta rupeaa nousemaan jyrkästi, niin sitten vaan halkoa takkaan. Ja jos se kielletään, niin siihen kieltoon pyyhitään haitari.

  1. Kommentoitko ikinä jos ei ole mahdollisuutta haukkua vihreitä, vassareita, punavihervassareita tai viherpunavassareita?

     1. Vaan ei onneksi kuitenkaan egovammainen vihreä, joten paremminhan sillä menee kuin sinulla.

     2. Sanoo ihminen, joka ei osaa edes klikata auki tilastolinkkejä, kun sellaisia hänelle toimitetaan (liittyi maarahtikuljetusten suhteelliseen suosioon Suomessa). Niin että kukahan se ymmärtämätön ja kädetön täällä mahtaa olla 😀

 2. Kyllä suorin tie on kaikenlaisen päästämisen totaaliseen vähennykseen on lopettaa eläminen ja kuristaa itsensä pajun köydellä punavuoren vuokraluukussa. Näin pelastat maailman ja hiilijalanjälkesi on pyöreä nolla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat