Kokeile kuukausi maksutta

Talotekniikassa tapahtuu – ja syystä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Talotekniikka-ala on aktivoitunut nostamaan omaa profiiliaan. Jo pidempään jatkuneen Building 2030 -tutkimus- ja kehityshankkeen rinnalle on nousemassa Talotekniikka 2030 -hanke, jonka tarkoituksena on viedä talotekniikka-alan kehitystä reippaasti eteenpäin ja visioida, mitä ala on vuonna 2030. Hanke yhdistää Aalto-yliopiston vetämän Building 2030:n tapaan tutkijat ja tutkimushankkeet sekä yritykset. Toinen uusi voimannäyttö oli syksyllä Helsingissä ensimmäistä kertaa järjestetty Talotekniikka Next -tapahtuma, joka kokosi yhteen satoja talotekniikka-alan asiantuntijoita eri rooleista.

Molempien hankkeiden taustalta löytyy Granlundin kokenut toimitusjohtaja ja alan arvostama Pekka Metsi. Kuten rakentamisessa ylipäätään, näkyvyys tarvitsee rohkeita persoonia, joiden ääni ja toiminta kantavat oman yhtiön ja yhteisön ulkopuolellekin. Se vaatii vaivaa ja heittäytymistä, eikä halukkaita ole yleensä liiaksi asti. Alan toimijoiden kannattaakin antaa tukensa yhteisen hyvän edistäjille.

Talotekniikka-alalla on paljon toimijoita, mutta yhteinen ääni ei ole ollut kovin voimakas, vaikka talotekniikan merkitys on kasvanut koko ajan – energiakriisi ja sen ratkaiseminen on tuonut sen taas erittäinkin näkyväksi. Rakennushankkeissa talotekniikka-ala on kuitenkin kokenut jääneensä alisteiseen asemaan.

Talotekniikan profiilin nostaminen on tervetullutta, ja se lisää keskustelua rakennus- ja kiinteistöalalla eri toimijoiden rooleista ja muuttuvista merkityksistä. Olennaista kuitenkin on, että eri osapuolet eivät kilpaile, mikä osa-alue on mahtavin tai merkittävin. Kun rakentaminen ja rakennusten elinkaaren hoitaminen on yhä monimutkaisempaa, alalla tarvitaan ennen kaikkea yksituumaisuutta, yhteistyötä ja hyvää näkemystä kokonaisuudesta.

Oman mausteensa Suomen talotekniikka-alaan tuo viime viikon uutinen Caverionin omistusjärjestelyistä. Amerikkalainen pääomasijoittaja Bain Capital on ostamassa valtaosan Caverionista ja vetämässä yhtiön pois pörssistä. Mukaan omistajiin jäävät Antti Herlin ja Ehrnroothin suku sijoitusyhtiöidensä kautta. Caverionissa tapahtuu varmasti kiinnostavia muutoksia lähivuosina – liittyvät ne sitten yritysjärjestelyihin tai toiminnan kehittämiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talotekniikassa tapahtuu – ja syystä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/