Tätä lakiuudistusta kannattaa seurata

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tervetuloa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen pariin! Näin vauhdikkaasti toivottaa ympäristöministeriön verkkosivusto osoitteessa mrluudistus.fi. Sivuston otsikko saattaa aiheuttaa hieman vinoa hymyilyä – lainvalmistelun seuraaminen ei välttämättä herätä kohahduttavaa intoa.

Maankäyttö- ja rakennuslain eli mrl:n valmistelusta kannattaa kuitenkin innostua ja sitä kannattaa seurata. Seuraaminen on tehty helpoksi, sillä ympäristöministeriön sivusto on poikkeuksellisen hyvin toteutettu. Sieltä löytyy paljon tietoa työn perusteista ja valmistelun etenemisestä.

Rakentajille mrl:n uudistus on iso asia. Kuten ministeriö on määritellyt, tavoitteena on esimerkiksi yksinkertaistaa alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää ja kehittää rakentamisen ohjausta.

Uudistus käynnistyi viime vuonna, ja sitä valmistellaan parlamentaarisesti. Työn tavoitteena on saada hallituksen esitys valmiiksi vuoden 2021 loppuun mennessä. Kyseessä on pitkä ja suuri hanke – vähän kuin rakennetun ympäristön sote-uudistus.

Ja kuten sote-uudistuksessakin, vaarana on, että pitkän valmistelun aikana asiat mutkistuvat ja itse tavoitteet uhkaavat hukkua eri työ- ja seurantaryhmiin. Tämän uhan torjumisessa ympäristöministeriöllä on tietysti suuri rooli.

Mrl:n uudistuksessa merkittävä katkoskohta on ihan tuota pikaa, kun eduskuntavaalit muuttavat poliittisia valtasuhteita ja ryhmien jäsenet vaihtuvat ainakin osittain. Parlamentaarista seurantaryhmää on johtanut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, ja todennäköisesti uuden hallituksen mukana keskeinen poliittinen linjaaja vaihtuu.

Jossain määrin kuuluu jo toiveita, että uuden hallituksen mukana mrl:n uudistustyökin saa vielä lisää vauhtia ja suuntaa. Nyt pelkona on, että työstä tulee byrokraattista lakitekniikkaa, jolloin alkuperäisiä tavoitteita ei enää tahdo tunnistaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tätä lakiuudistusta kannattaa seurata”

Vastaa