Kokeile kuukausi maksutta

Tate rules!

Tietoa kirjoittajasta Jaana Ahti-Virtanen
Tuottaja, talotekniikka, jaana.ahti-virtanen@rakennuslehti.fi, Twitter: @J_AhtiVirtanen
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tänään ilmestyneessä Rakennuslehdessä talotekniikan huippuammattilaiset pohtivat, mitkä olisivat merkittävimpiä taloteknisiä innovaatioita. Ne ovat meitä hyvin lähellä ja moitteetta toimivina jäävät huomaamatta. Täällä hyvinvoivassa pohjolassa ei tule ajatelleeksi, että edelleen kolme miljardia ihmistä altistuu kotonaan lämmitykseen ja ruuanvalmistukseen tarvittavan puun- tai hiilenpolton savulle, kun savupiippu ei kuulu matalan majan varustukseen. Savupirtti voi kuulostaa romanttiselta, mutta sitä se ei ole.

Tuoksuva, kuviollinen pehmovessapaperi voi olla hieno juttu, mutta paljon hienompaa on, että vesiklosettimme tuotokset papereineen pääsevät putkea pitkin puhdistamoille ja sieltä maanrakennuksen materiaaliksi. Palloltamme löytyy vielä kolkkia, joissa avo-ojat leikkivät viemäriä ja ihmiset niiden lähettyvillä yrittävät pysyä hengissä.

Ihmistä ja liiketoimintaa hyödyntävien taloteknisten innovaatioiden listalle pääsevät muun muassa vesikeskuslämmitys, kylmäsäilytyksen mahdollistanut kompressori, koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenottoineen, ilmalämpöpumppu, sisäilmaston laadun luokittelu.

Tate-väki on ollut aivan liian nöyrä saavutuksiinsa nähden. Tähän tarvitaan muutos, ja se tulee maailman muuttumisen myötä.

Energiatehokas, rakenteita tiivistävä, kestävän kehityksen mukainen rakentaminen kääntää katseet LVI- sekä S- ja A-suunnittelijoihin: tehkää tähän mukava ja turvallinen sisäympäristö. Tehtävän merkittävyys ei ole näkynyt tate-suunnittelijoiden asemassa tai palkassakaan.

Talotekniikka-urakoinnissa on ollut samanlainen tilanne. Alisteinen asema, vaikka loppukäyttäjien kannalta toimivat talotekniset järjestelmät ovat elämisen ehto. Aro Systemsin toimitusjohtaja Jarmo Töyräs ehdottaakin, että tate-urakoitsija nostettaisiin toiseksi päävastuulliseksi pääurakoitsijan rinnalle. Siihen suuntaan on jo pieniä merkkejä. KVR- ja muut uudet urakointimallit käyttävät talotekniikkaurakoitsijan osaamista koko hankkeen hyödyksi heti alusta asti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tate rules!”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jaana Ahti-Virtanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jaana-ahtivirtanen/