Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Vajaa vuosi sitten OpenAI julkaisi yleiseen käyttöön ChatGPT:n. Maailmalla alkoi kohina, joka ei ota laantuakseen. Mitä se mullistaa, miten tietoturva, riistäytyykö se käsistä? Miten se edes toimii? Mistä kaivan ajan aiheeseen tutustumiseen, kun alalla muutenkin synkät näkymät juuri nyt? Joka viikko rapakon takaa julkaistaan 1000 uutta äppiä ja kikkulaa. Mikä niistä on aidosti oleellinen?

Paljon kysymyksiä, vielä enemmän arvauksia. Kaiken hypen keskellä on hyvä todeta, että kielimalli ei asenna putkia tai valmista betonielementtejä ja tästä syystä se ei ensimmäisenä uhkaa fyysisiä töitä. Samaan aikaan on helppo todeta, että jos teet työstäsi pääosan näppäimistöllä, työsi tulee muuttumaan. Missä ja kuinka pian on vielä arvailua. Kielimallit on tehty paljolti englannin kielen avulla ja tästä syystä esimerkiksi sähköpostin “Toivottavasti viestini tavoittaa sinut hyvin” ei kuulosta luontevalta.

Tämä ei kuitenkaan saisi olla syynä sille, että etsitään sieltä yksi pieleen mennyt lause, leimataan homma huuhaaksi ja unohdetaan. Kuinka usein rakennusalalle on tuottanut lisäarvoa, kun on vastustettu muutama vuosi tai jopa vuosikymmen ennen kuin on alettu tutkimaan ja tutustumaan. Leanin oppien hyödyntäminen piti olla täysin poissuljettua, koska “ei se rakennusalalla toimisi”. Samoin digitaaliselle laadunvarmistukselle naureskeltiin vielä 5–10 vuotta sitten, vaikka nyt se on arkipäivää ainakin omakotitaloa suuremmissa projekteissa.

Lisäksi Turun yliopisto on ottanut aloitetta eurooppalaisen avoimen kielimallin kehityksessä ja uskon sen tekevän myös suomen kielen tulkinnasta parempaa.

Tämäkin muutos sisältää välillä kohtuuttomia hype-latauksia. On myös syytä miettiä tietoturva-asioita. Kuitenkin toivon, että mahdollisimman moni alan sisällä ei siitä syystä sivuuta tätä uutta murrosta, jota on verrattu internetin alkuaikoihin ja josta myös Bill Gates sanoi hämmästyneensä yhtä paljon kuin aikanaan graafisesta käyttöliittymästä, joka toi tietokoneet koko kansan käytettäväksi.

Kuinka moni tänään, noin 25 vuotta internetin leviämisestä toteaisi, ettei sitä tule koskaan käytettyä tietotyössä?

Tekoäly ei tässäkään muodossa vie kaikilta kaikkia töitä, mutta ihminen tai yritys, joka valjastaa sen avukseen, erottuu pitkässä juoksussa niistä, jotka eivät sitä tee. Joillain aloilla jopa hämmentävän nopeasti.

Jottei juttu olisi pelkkää saarnaa, otetaan muutama käytännön esimerkki, josta jo nyt voi olla hyötyä rakentamisessa.

  • Käännä suomeksi tehty laadunvarmistuksen tarkastuslista uzbekiksi ja puolaksi ja näytä tai anna koneen sanella se tekijöille.
  • Lataa 120-sivuinen sopimus-pdf ja kysy siltä oleelliset kysymykset esimerkiksi viivästyssakkoihin liittyen.
  • Ottamalla kuvan edessäsi olevasta rakenteesta ja pyytämällä toimintaohjetta saatat yllättyä.

Tulevia innovaatioita voi toki vielä arvailla, mutta entistä parempi suunnitelmien ja sopimusten oikoluku, ristiriitojen tunnistaminen aikatauluissa, entistä tehokkaampi viestintä eri kielten kesken ynnä muut tulevat olemaan arkipäivää myös täällä. Kuinka pian ja missä laajuudessa riippuu paljon meistä kaikista. Maailmalla tapahtuu jo.

Nyt voimme valita olemmeko edelläkävijöitä vai perässähiihtäjiä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tekoäly tulee varmasti – oletko valmis?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Oskar Smedshttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/oskar-smeds/