Kokeile kuukausi maksutta

Yksikin kuolema työmaalla on liikaa

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusala tekee sitkeästi töitä työturvallisuuden eteen. Työmaiden perehdytykseen panostetaan, suojavarusteiden pakollisuus on jo itsestäänselvyys, turvallisuushavaintoja tehdään tarkasti ja ylipäätään työmaat ovat viime vuosina siistiytyneet huomattavasti.

Paljon on saavutettu, mutta edelleen rakentaminen on yksi vaarallisimpia toimialoja ja työtä turvallisuuden eteen on vielä paljon tehtävänä.

Rakennustyömailla työskennellään korkealla, käytetään erilaisia työkoneita, tehdään töitä karuissa talviolosuhteissa ja nostellaan raskaita taakkoja. Herpaantumiselle ja holtittomuudelle ei näissä tilanteissa ole tilaa. Jokaisen on tiedettävä, mitä omiin tehtäviin kuuluu, ja lähimpään työkaveriin on pystyttävä luottamaan.

Koronapandemia toi työmaiden turvallisuuteen takapakkia, joka nyt vähitellen on tasaantumassa. Poikkeusajat vaikeuttivat valvontaa, toivat painetta ja muuta ylimääräistä häiriötä työmaille. Koronapandemia lisäsi työmailla kiirettä, joka muutenkin on pysyvä työturvallisuusriski.

Kukaan ei halua työmaallaan onnettomuutta. Mutta silti kuolemaan johtavia työtapaturmia tapahtuu. Viimeksi viikko sitten rakennusyhtiö Lehdon asuinkerrostalon työmaalla Turussa sattui kuolemaan johtanut työtapaturma. Tapaturmassa menehtyi yhtiön aliurakoitsijan henkilöstöön kuulunut työntekijä. Hän putosi toistaiseksi tuntemattomasta syystä mastolavalta.

Millä keinoilla työturvallisuutta voisi vielä parantaa? Parhaiten työturvallisuutta hoitavat yritykset tekevät asian eteen paljon töitä. Nämä yritykset ovat ymmärtäneet, että työturvallisuuden parantaminen on kaikkien yhteinen asia. Se ei ole pelkkää juhlapuhetta. Se on osa yrityskulttuuria, jonka noudattamisen valvonta on yrityksen johdon tärkeimpiä tehtäviä.

Yksikin kuolemantapaus tai vakava tapaturma on liikaa. Työturvallisuuden edistämisessä tarvitaan yhteistoimintaa ja koulutusta, mutta myös tiukkoja sanktioita. Työmailla ei myöskään saisi olla sellaista kiirettä, etteikö töitä ehtisi tehdä myös turvallisesti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yksikin kuolema työmaalla on liikaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Anne Korhonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/anne-korhonen/