Kokeile kuukausi maksutta

Talotekniikkamies kansainvälistää Raksystemsiä

Raksystems-konsernin uutena toimitusjohtajana on aloittanut pitkän työrupeaman Haltonilla ja Schneider Electricillä tehnyt Tuomas Qvick. Nyt urakkana on hakea Raksystemsille kasvupolkuja myös palveluiden kehityksestä. Samalla yhtiö pitäisi nostaa alansa kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi.

Schneider vaihtui Raksystemsiin ja asiantuntijapalveluihin. Mikä tässä pestissä alkoi kiehtomaan?

Raksystems on erittäin kiinnostavassa kehitysvaiheessa, jossa haetaan merkittävää kansainvälistä kasvua pääomasijoittajan tuella. Olen aina tykännyt luoda ja kasvattaa uutta liiketoimintaa, ja tämä mahdollisuus tuli oikeaan aikaan. Toimiala säilyy lopulta aika samana, ja palveluliiketoiminnan johtaminen on tuttua myös Schneider-vuosilta.

Raksystems aikoo kasvaa Suomen ja Pohjoismaiden lisäksi Keski-Euroopassa ja myös Pohjois-Amerikassa. Mihin nämä kasvuvisiot perustuvat?

Kiinteistöissä on kiinni massiivinen varallisuus ja vastuullisuusvaatimukset ovat jyrkässä nousussa. Tätä kautta myös tarpeet alan palveluille kasvavat ja kehittyvät. Juuri nyt yleinen markkinatilanne kiinteistö- ja rakennusalalla on haastava, mutta eivät tarpeet mihinkään katoa. Kasvua haetaan sekä orgaanisesti että yritysostoin ja nykyisen liiketoiminnan rinnalle haetaan uusia markkinoita ja palveluinnovaatioita. Myös Pohjois-Amerikassa on mielenkiintoisia avauksia käynnissä. Uskon, että meillä on eväät nousta alan kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi.

Raksystems on pysynyt viime vuodet kasvu-uralla. Miltä kotimaan tilanne näyttää nyt, kun rakentaminen jarruttaa lähes lamavuosien tasolle?

Meillä bisneksen pohja on uudisrakentamisen sijaan jo olemassa olevissa kiinteistöissä, mutta emme ole täysin immuuneja suhdannevaihteluille. Esimerkiksi energiaremonteissa, rakennusten ympäristösertifioinnissa ja kuntotutkimuksissa riittää työsarkaa, vaikka markkinassa on epävarmuutta. Käyttäjien vaatimukset rakennusten laadulle, sisäilmalle ja ympäristöasioille ovat niin korkealla, että kiinteistöjä on kehitettävä asiakas- ja asukasvirran ylläpitämiseksi. Itse suhtaudun markkinan kehittymiseen optimistisesti.

Kuntotarkastuksia tekevien yritysten ja yrittäjien työn laadussa ja luotettavuudessa on melkoista hajontaa. Miten tätä tilannetta pitäisi korjata?

Valitettavasti kuntotarkastuksia koskevaan lainsäädäntöön ei saatu edellisellä hallituskaudella korjausta, joten lobbausta on vain jatkettava. Nykytilanne ei ole kenenkään etu – ei myyjän eikä ostajan. Korkeat laatukriteerit rakennusten kunnon arvioinnissa on varmasti kaikkien etu. Jos me Suomessa löydämme tähän ratkaisuja, voimme olla suunnannäyttäjä muillekin Euroopassa.

Mitkä ovat olleet oman työuran tähtihetkiä?

Schneider Electricin Pohjoismaiden talotekniikkaliiketoiminnassa tehdyllä strategiatyöllä oli suuri vaikutus niin liikevaihdolla kuin henkilöstöllä mitattuna, ja saimme yhdessä varsin suuren muutoksen liikkeelle. Haltonissa olin ekspatriaattina Budapestissa perustamassa ulkomaista tytäryhtiötä ja teollista tuotantoa. Se oli henkilökohtaisen oppimisen kannalta erittäin arvokas ajanjakso.

Teksti: Timo Sormunen 

Viimeisimmät näkökulmat