Kokeile kuukausi maksutta

Lisää vuokra-asuntosäätiöitä joutuu selvittämään vaalitukiaan

Patentti- ja rekisterihallitus on perjantaina 9. lokakuuta jättänyt selvityspyynnöt kymmenelle säätiölle siitä, missä määrin niiden varoja on ohjattu vaaleissa ehdokkaiden vaalirahoitukseen tai puolueiden toiminnan tukemiseen. Selvityspyynnön saaneiden kymmenen säätiön joukossa on myös vuokra-asuntoja tarjoavia säätiöitä. Säätiöillä on aikaa vastata Patentti- ja rekisterihallitukselle lokakuun loppuun.

Patentti- ja rekisterihallitus on perjantaina 9. lokakuuta jättänyt selvityspyynnöt kymmenelle säätiölle siitä, missä määrin niiden varoja on ohjattu vaaleissa ehdokkaiden vaalirahoitukseen tai puolueiden toiminnan tukemiseen. Selvityspyynnön saaneiden kymmenen säätiön joukossa on myös vuokra-asuntoja tarjoavia säätiöitä. Säätiöillä on aikaa vastata Patentti- ja rekisterihallitukselle lokakuun loppuun.

Jo aiemmin PRH:lta selvityspyynnön sai pääministeri Matti Vanhaselle ja kansanedustaja Antti Kaikkoselle vaalitukea jakanut nuorille aikuisille vuokra-asuntoja eri puolilla maata tarjoava Nuorisosäätiö. Nyt selvityspyynnön saaneista säätiöistä vuokra-asuntoja tarjoavat Tampereen Kotilinnasäätiö, Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö ja Tampereen Vuokratalosäätiö.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan useat säätiöt ovat kunnallisissa tai valtiollisissa vaaleissa tukeneet ehdokkaina olleita henkilöitä tai yleisemmin jonkin puolueen toimintaa. Eräiden säätiöiden osalta ei ole täysin selvää, että säätiön sääntöjä voitaisiin tulkita niin, että tämä olisi säätiön tarkoituksen mukaista toimintaa. Säätiölain mukaan Patentti- ja rekisterihallituksen on valvottava, että säätiön hallintoa hoidetaan lain ja säätiön sääntöjen mukaisesti.

Vaalityöhön osallistuminen tai puoluetoiminnan tukeminen ei kaikissa tapauksissa ole selvitettävissä säätiön vuosiselvityksestä. Tämän vuoksi PRH pyytää säätiöiltä selvitystä siitä, miltä osin julkisuudessa olevat tiedot pitävät paikkansa ja missä määrin säätiön varoja on ohjattu ehdokkaiden vaalirahoitukseen tai puolueiden toiminnan tukemiseen. Selvityspyyntöä ei lähetetä säätiöille, joiden tarkoitusta ja sen toteuttamista koskevaa sääntömääräystä tulkitaan niin, että yhteiskunnallisiin tai poliittisiin asioihin vaikuttaminen kuuluu säätiön tarkoitukseen, ellei siihen ole muita erityisiä syitä.

Patentti- ja rekisterihallitus pyytää säätiöiden hallituksia selvittämään, millä perusteella ne ovat katsoneet vaalityöhön osallistumisen toteuttavan säätiön tarkoitusta. Lisäksi pyydetään selvitystä siitä, miten säätiöiden hallitukset ovat valvoneet säätiöiden toimihenkilöiden toimintaa, jos hallitus on delegoinut päätösvaltaa niille. Säätiölain mukaan säätiön hallituksen on huolehdittava säätiön toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä.

 

Tampereen vuokra-asuntosäätiöt luupin alla

 

Tampereen Kotilinnasäätiön tarkoituksena on edistää ja tukea eläkkeellä olevien tai muuten ikääntyneiden henkilöiden asumista ja asuinpalveluiden saantia. Säätiöllä on noin 1 350 vuokra-asuntoa 21 eri kohteessa Tampereella. Nimensä mukaisesti Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö vuokraa asuntoja tamperelaisissa oppilaitoksissa opiskeleville päätoimisille opiskelijoille. Säätiöllä on yli 50 asuntokohdetta ja noin 5 000 asuntoa. Tampereen Vuokratalosäätiö on puolestaan Tampereen kaupungin perustama yleishyödyllinen säätiö, joka tarjoaa omakustannushintaisia vuokra-asuntoja tamperelaisille. Säätiöllä on noin 8 000 asuntoa eri puolilla Tamperetta.

Edellä mainittujen tamperelaisten säätiöiden lisäksi Patentti- ja rekisterihallitus lähetti selvityspyynnön Hebe-säätiölle, Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiölle, Lahden Diakoniasäätiölle, Oulun Diakonissalaitoksen Säätiölle, Palkansaajasäätiölle, Punkaharjun kuntoutussairaalasäätiölle sekä Urheiluopistosäätiölle. Aiemmin samansisältöinen selvityspyyntö on lähetetty Nuorisosäätiön lisäksi Maaseudun Kukkasrahasto Säätiölle.

Saatujen selvitysten ja mahdollisesti pyydettävien lisäselvitysten perusteella Patentti- ja rekisterihallitus tekee myöhemmin päätöksen siitä, onko tarpeen ryhtyä muihin säätiölain mukaisiin toimiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lisää vuokra-asuntosäätiöitä joutuu selvittämään vaalitukiaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat