Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälittäjät ennakoivat asuntojen hintoihin pientä nousua lähikuukausina

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjät uskovat asuntokaupan jatkuvan nousujohteisesti seuraavan puolen vuoden aikana. Asuntojen keskimääräinen hintataso on palautunut aikaan ennen finanssikriisiä ja sen odotetaan lähikuukausina kohoavan hieman tai pysyvän ennallaan. Hintojen nousun ennakoidaan kohdentuvan eniten pieniin kerrostalohuoneistoihin ja rivitalohuoneistoihin. Tämä käy ilmi Kiinteistömaailman tuoreesta kiinteistönvälittäjäbarometrista.

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjät uskovat asuntokaupan jatkuvan nousujohteisesti seuraavan puolen vuoden aikana. Asuntojen keskimääräinen hintataso on palautunut aikaan ennen finanssikriisiä ja sen odotetaan lähikuukausina kohoavan hieman tai pysyvän ennallaan. Hintojen nousun ennakoidaan kohdentuvan eniten pieniin kerrostalohuoneistoihin ja rivitalohuoneistoihin. Tämä käy ilmi Kiinteistömaailman tuoreesta kiinteistönvälittäjäbarometrista.

image

Lähes puolet (47%) kyselyyn vastanneista välittäjistä ennakoi asuntojen hintojen nousevan seuraavan puolen vuoden aikana. Välittäjistä 40 prosenttia arvioi hintojen nousevan alle 5 prosenttia ja 7 prosenttia ennakoi yli 5 prosentin nousua. Vastaavasti liki puolet (46%) välittäjistä uskoo hintojen pysyvän nykyisellä tasolla. Ainoastaan 7 prosenttia välittäjistä odottaa hintojen laskevan puolen vuoden aikana.

 

Lähes kolme vastaajaa neljästä (74%) uskoo pienten kerrostalohuoneistojen hintojen nousuun, rivitaloasuntojen hintojen uskoo nousevan puolet (52%) vastaajista. Eniten hintatason nousua uumoilevia välittäjiä löytyy pääkaupunkiseudulta ja Keski-Suomesta.
Kauppoja on tehty viime kuukausien aikana koko maassa paljon ja Kiinteistömaailma -ketju on tehnyt syksyllä omia myyntiennätyksiään. Selvästi yli puolet (58%) välittäjistä odottaa kauppamäärien kasvavan entisestään seuraavan puolen vuoden aikana. Vain joka kymmenes arvioi niiden kääntyvän laskuun nykyisestä.

Kasvuun uskovia välittäjiä löytyy varsin tasaisesti kaikkialta Suomesta. Pienten kerrostalohuoneistojen kauppamäärien kasvuun uskoo vankka välittäjien enemmistö (70%) ja rivitaloasuntojen kaupan kasvua ennakoi yli puolet (59%) vastaajista. Joka toinen vastaaja (53%) vastaajista ennustaa, että myös isojen perheasuntojen kauppa tulee käymään nykyistä kovemmin.

”Vuokra-asuntomarkkinoilta on siirtynyt tänä vuonna harvinaisen paljon suomalaisia asunnon omistajiksi. Vuokrien suuruus onkin yhdessä matalan korkotason kanssa nostanut omistusasuntojen kysyntää eritoten suuremmissa kaupungeissa. Kysyntä alkoi talvella 2009 pienasunnoista ja kevään, kesän ja syksyn aikana se on laajentunut myös perheasuntoihin”, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen sanoo.

 

Myyntiajat lyhenevät

 

Vuoden 2009 kolmannella neljänneksellä koko maan keskimääräinen myyntiaika kerrostalohuoneistoissa oli 64 päivää, kun se tammi-maaliskuussa 2009 oli vielä 84 päivää. Paikoin myyntiajat ovat jo historiallisen lyhyitä. Yli puolet (52 %) välittäjistä uskoo myyntiaikojen lyhenevän entisestään.

Pääkaupunkiseudulla myyntiajat ovat paikoin jo ennätysmäisen lyhyitä ja jatkossa eniten kirimistä tapahtunee pienten kerrostaloasuntojen ja rivitaloasuntojen kaupassa pääkaupunkiseudun kehyskunnissa sekä Pirkanmaalla. Uudiskohteiden kaupan uskotaan jatkavan kasvuaan varsinkin pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Suomessa. Liki puolet vastaajista odottaa uudiskohteiden hintatason pysyvän entisellään tai nousevan.

Kyselyyn vastanneiden mielestä eniten kysyntää tulee olemaan seuraavan puolen vuoden aikana yksiöistä ja kaksioista, joista tehdään luontaisestikin aina eniten kauppaa. Nyt suosittuja ostokohteita ovat kuitenkin myös kohtuuhintaiset rivi- ja paritalot sekä alle 150 neliön omakotitalot. Suurissa, yli 200 neliön omakotitaloissa kysyntä on lähtökohtaisesti aina vähäisempää, samoin tarjonta.

”Asiakkaamme tuntuvat tekevän nyt ostopäätöksiä varsin ripeästi sopivan asunnon tullessa kohdalle. Tämä johtunee siitä, että suurin osa ostajista on joko myynyt vanhan asuntonsa ensiksi tai asunut aikaisemmin vuokralla. Vaikka työllisyystilanteen uskotaan heikentyvän nykyisestä, asunto näyttäisi olevan asia, johon halutaan panostaa. Myös matala korkotaso suhteessa korkeaan vuokratasoon puhuu omistusasumisen puolesta”, Rytkönen sanoo.

Kiinteistönvälittäjäbarometri on jo 15 vuoden ajan ennakoinut asunto- ja tonttimarkkinoiden lähiajan näkymiä. Keväisin ja syksyisin julkaistava barometri on toteutettu yhtäjaksoisesti jo 31 kertaa. Kyselyyn vastasi tällä kertaa 536 asuntokaupan ammattilaista eri puolilta maata.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälittäjät ennakoivat asuntojen hintoihin pientä nousua lähikuukausina”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat