Liikennevirasto: Helsingin pisararata vähentäisi junien myöhästelyä

Liikennevirasto pitää Helsingin pisararadan toteutumista erittäin tärkeänä koko Suomen junaliikenteelle. Viraston mukaan Helsingin paikallisliikenteen rataosuudeksi suunniteltu pisararata vähentäisi merkittävästi sekä kauko- että lähijunien myöhästelyä.

Liikennevirasto pitää Helsingin pisararadan toteutumista erittäin tärkeänä koko Suomen junaliikenteelle. Viraston mukaan Helsingin paikallisliikenteen rataosuudeksi suunniteltu pisararata vähentäisi merkittävästi sekä kauko- että lähijunien myöhästelyä.

Pisararata kulkisi Helsingin kantakaupungin alla kahdessa vierekkäisessä kalliotunnelissa. Suunnitelmassa paikallisjunat kulkisivat tunneleissa, mikä vapauttaisi rataverkkoa kaukoliikenteelle. Tämän uskotaan poistavan ruuhkaa päärautatieasemalla ja parantavan junaliikenteen toimivuutta koko maassa.

-Hanke on todella tärkeä koko maan rautatiejärjestelmän kannalta. Tässä palveltaisiin kaikkia junien käyttäjiä ja nimenomaan henkilöliikennettä. Nykyään Helsingin rataverkko on ruuhka-aikana niin täynnä, että pienikin ongelma näkyy heti junien myöhästelynä, sanoo johtaja Kari Ruohonen Liikennevirastosta.

Ratahankkeen toteuttamisesta ei ole tehty päätöksiä, ja rakentamisen aloittaminen voi venyä vielä vuosia. Liikenneviraston nykyisen arvion mukaan pisararata voisi maksaa 700 miljoonasta miljardiin euroon.

-Meillä on yhä kaksi eri suunnitelmaa radasta, lyhyempi ja pidempi rata. Molemmista laaditaan parhaillaan yleissuunnitelmaa ja tehdään ympäristön vaikutusarviota. Pidempi vaihtoehto olisi selvästi paljon kalliimpi, Ruohonen toteaa. 

Seinäjoki-Oulu-osuus listan kärjessä

Helsingin ratapiha on käynyt vuosien varrella ahtaaksi, koska rautatieliikenne on kasvanut. Pisararadan suunnittelun lisäksi Liikennevirastossa onkin meneillään selvitys myös ratapihan parannuksesta.

-Tällä hetkellä tärkeintä meille on saada Seinäjoki-Oulu-rataosuuden peruskorjauksen rahoitus kuntoon. Suomen rautatieliikenne on kuitenkin erittäin Helsinki-keskeistä, joten olisi tärkeää, että myös Helsingissä tehdään parannuksia, Ruohonen sanoo.

-Esimerkiksi pisararata on sellainen asia, että jos yhteiskunnassa halutaan pitkällä tähtäimellä junaliikennettä kehittää, niin rata pitää tehdä, Ruohonen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Liikennevirasto: Helsingin pisararata vähentäisi junien myöhästelyä”

Vastaa