Kokeile kuukausi maksutta

Viranomaisilla ei ollut tietoa 15 firmasta Olkiluodon työmaalla

Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla löytyi viime viikolla viitisentoista alihankintayritystä, joista viranomaisilla ei ollut tietoa. ”Siitä ei voi vetää vielä mitään johtopäätöksiä. Että ovatko ne asiansa hoitaneita yrityksiä vai eivät”, sanoo Seppo Pekkala, joka vastaa työsuojeluasioista Lounais-Suomen aluehallintovirastossa (AVI).

Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla löytyi viime viikolla viitisentoista alihankintayritystä, joista viranomaisilla ei ollut tietoa. "Siitä ei voi vetää vielä mitään johtopäätöksiä. Että ovatko ne asiansa hoitaneita yrityksiä vai eivät", sanoo Seppo Pekkala, joka vastaa työsuojeluasioista Lounais-Suomen aluehallintovirastossa (AVI).

Pekkala painottaa, että mitään rikollista ei välttämättä ole tapahtunut. ”Selvitämme aikanaan näiden yritysten toiminnan. Toivoisin, että asiat kuvattaisiin julkisuudessa oikeissa kehyksissä.”

Ydinvoimalatyömaalla toimii joitakin satoja firmoja, osa pitkissäkin alihankintaketjuissa. Työsuojelutarkastajat haastattelivat valvontaiskussaan noin 85 yrityksen työntekijöitä. Valvojat setvivät myös työsuhteiden vähimmäisehtoja.

”Tuloksia ei ole vielä käyty läpi. Alustavasti vaikuttaa siltä, että ei olisi ainakaan räikeitä lainrikkomuksia. Toisaalta – jos palkkausta halutaan peitellä, niin tietoja on hyvin vaikea kaivaa esille. Tietoja ei ole pakko antaa viranomaisille”, Pekkala sanoo. 

Yllätystarkastus meni myttyyn

Työsuojeluvalvojien oli tarkoitus tehdä suuri isku ydinvoimalan työmaalle 6. päivä lokakuuta. Aamukuudeksi aiottu yllätys tyrehtyi voimala-alueen kulunvalvontaan. Kahdestatoista tarkastajasta vain kolme ja molemmat tulkit pääsivät heti voimala-alueelle. Näiden viiden tulosta oli ilmoitettu etukäteen, ja heille oli kulkuluvat. Muista tarkastajista ei ollut ilmoitettu, jotta yllätys säilyisi. He saivat kulkuluvat vasta kahdeksan aikoihin.

”Haastatteluja saatiin runsaat kolmesataa, kun tavoite oli kuutisensataa”, Pekkala toteaa.

AVI miettii nyt, mitä tehdä. Pekkala pitää mahdollisena jopa poliisitutkinnan pyytämistä viranomaistoiminnan rajoittamisesta. ”Toinen polku on se, että hankimme itse suoraan lisätietoa TVO:lta ja portilla toimivalta vartiointiliikkeeltä.”

TVO puolustaa kulunvalvonnan menettelyä. ”Tarkastajien kulunvalvonta-asiat piti laittaa kuntoon. Emme me voi ketään päästää alueelle ilman lupaa”, viestintäpäällikkö Käthe Sarparanta kertoi aiemmin STT:lle.

Olkiluodon työmaalla työskentelee runsaat neljätuhatta henkilöä, heistä ulkomaalaisia on yli kolmetuhatta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Viranomaisilla ei ollut tietoa 15 firmasta Olkiluodon työmaalla”

  1. Jos TVO haluasi pelata avoimin kortein, niin eikö silloin harmaata työvoimaa valvoville viranomaisille pitäisi antaa rajoittamaton kulkulupa alueelle koko työmaan keston ajaksi, tuolloin yllätystarkastuksia voitaisiin pitää ihan oikeasti.
    Viranomaisilla pitäisi myös olla mahdollisuus tarkastaa kaikkien työntekijöiden palkanmaksutiedot palkan maksajan palkkakirjanpidosta, palkkatietojen kysely palkan saajalta on kyllä aika turhaa puuhaa.

    1. TVO : lla kuten kellä tahansa tilaajalla , joka maksaa rakentamisen on kaikki mahdollisuudet hoitaa ” harmaat ” työmaalta pois . Tehtävää tulee hoitaa jo urakkasopimusvaiheessa , jolloin sovitaan päätoteuttajan kanssa pelisäännöt, joihin sisältyy urakoitsijain velvoitteet työvoiman valvonnasta kuin myös tilaajan toimintatavat ja sanktiomenettely. Maksuposteihin on mahdollisuus sisällyttää toimintasisältöä. Em. vaatii tietysti tilaajalta rakentamisen ja rakennuttamisen osaamista , ” virkamiesmenettelyllä ” ei tulosta synny.

      1. Mitä Rakennusliito ry:n edustajat, jotka ovat paikan päällä, tekevät palkkansa eteen Olkiluodossa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat