Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliitto löysi huomattavasti puutteita ulkomaisen työvoiman työehdoista

Rakennusliiton mielestä valtion ei kannata uusilla elvytystoimilla uhrata veronmaksajien rahoja rakennusalaa uhkaavan massatyöttömyyden torjumiseksi. Liitto perustelee rajulta kuulostavaa näkemystään 150 pääkaupunkiseudun työmaan tehotarkastuksessa 22.-23. huhtikuuta tekemillään havainnoilla, joiden mukaan rakennusyritykset käyttävät joka tapauksessa huomattavassa määrin ulkomaista työvoimaa, jonka työehdot eivät täytä säädöksiä.

Rakennusliiton mielestä valtion ei kannata uusilla elvytystoimilla uhrata veronmaksajien rahoja rakennusalaa uhkaavan massatyöttömyyden torjumiseksi. Liitto perustelee rajulta kuulostavaa näkemystään 150 pääkaupunkiseudun työmaan tehotarkastuksessa 22.-23. huhtikuuta tekemillään havainnoilla, joiden mukaan rakennusyritykset käyttävät joka tapauksessa huomattavassa määrin ulkomaista työvoimaa, jonka työehdot eivät täytä säädöksiä.

Liiton mukaan järjestäytyneillä rakennusliikkeillä oman työvoiman osuus on 20 prosenttia ja aliurakoitsijoiden osuus työmaan vahvuudesta on reilusti yli 50 prosenttia. Urakointiketjun päässä on usein ulkomainen, lähinnä virolainen yritys. Ulkomaisen työvoiman osuus on 25 prosenttia alueen rakentajista. Järjestäytymättömillä yrityksillä omia työntekijöitä on hieman enemmän, mutta olennaisesti tilanne ei poikennut järjestäytyneistä.

Rakennusliiton mukaan yhdenkään ulkomaisen yrityksen palveluksessa työskennelleen työntekijän työehdot eivät tarkastuksen yhteydessä osoittautuneet lakien ja työehtosopimusten mukaisiksi. Verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen maksamista ei tarkastuksen yhteydessä ollut mahdollisuus selvittää. Asiasta on kuitenkin vuonna 2007 tehty viranomaisselvitys, jonka mukaan veronsa maksaa vain murto-osa ulkomailta lähetetyistä työntekijöistä.

Tällä hetkellä rakennusalan työttömyyskassassa on noin 16 000 työtöntä työnhakijaa ja työttömyys on aiemmasta poiketen iskenyt erityisesti pääkaupunkiseudulle. Rakennusliiton mukaan ei olekaan ihme, että työttömyys lisääntyy, kun työvoiman käytössä siirrytään yhä järjestelmällisemmin ulkomaisen alipalkatun työvoiman käyttöön.

Rakennusliitto aikoo perustaa toimipisteen Tallinnaan, jotta virolaisille rakentajille voidaan tiedottaa paremmin heidän oikeuksistaan. Toimipiste tulee helpottamaan myös liittymistä liiton ja työttömyyskassan jäseneksi jo Suomessa työskentelyn alusta lukien.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Rakennusliitto löysi huomattavasti puutteita ulkomaisen työvoiman työehdoista”

  1. Lisää tukea valtiolta vaan ja suoraan Viroon, jotta he voivat ostaa uusia Bemareita, joilla sitten ajaa suomalaisille työmaille, kun vastaavasti suomalaiset tulevat 15 vuotta vanhoilla Ladoilla työmaalle. Tasa-arvoahan pitää olla: se tarkoittaa sitä että muilla on oltava paremmin asiat kuin meillä, muutenhan heille voisi syntyä traumoja ja alemmuuden tunnetta Suomessa. Suomalaisten alemmuuden tunteesta ei vaan kukaan ole huolissaan. Onhan suomalaisilla varaa maksaa – suomalainen rakennusmieskin käy töissä vain sen vuoksi, että voi maksaa verot, jotka menevät – yllätys yllätys – ei suomalaisten lasten ja vanhusten hoitoon ja heidän omaan terveydenhoitoonsa, vaan ulkomaisille, joilla taataan täällä hyvät olot ja ilmainen koulutus (venäläiset Seinäjoelle) ja asuminen ja autot yms. Kuka maksaa 20 vuoden päästä veroja, joilla kustannetaan näille ulkomaalaisille autot ja asunnot ja koulutus, kun hehän eivät veroja Suomeen tule koskaan maksamaan.

    1. Veroista en tiedä, mutta sen tiedän ettei mistään saa halvemmalla työvoimaa kuin Puolasta, 9 €/tunti, ei muita kuluja, välittäjä majoittaa. Infrapuoella ylivoimaisesti halvinta, mutta Unkarista saa vielä halvemmalla, tarjontaa vielä vähän.

  2. lisää tukea valtiolta esim. yit hyks virolaisilla…parkkitalot
    slovakeilla

    1. Laittakaa elvytysrahat suoraan viroon pankkitilille, niin säästyy ylimääräiseltä paperityöltä. Ei tarvitse monien välikäsien kautta kierrättää verorahoja. ” suomalaiset ” yritykset voivat sitten kätevästi nostaa rahat tililtä ja käyttää ne leveäpään elämiseen josta taas kiertyy verorahoja.

  3. rakennusliitto on aina ollut ja tulee jatkossakin olemaan ulkomaalaisen tyovoiman vastustaja!! onnistuuko takinkaeaentoe parissa vuodessa? onkohan tullu laitettua pukki kaalimaan vartijaksi RT?

  4. Aika räväkkä johtopäätös rakennusliitolta. Hyvä! Käytännön kokemuksen perusteella voin vahvistaa, että liiton havainnot ovat suuruusluokaltaan oikeita. Oleellistahan ei ole työntekijän kansalaisuus, vaan että pelisäännöt olisivat samat kaikille. Jos tilaajavastuulakia noudatettaisiin, ei ogelmaakaan olisi. Ei muuta kuin valvonta tiukemmaksi ja lainrikkojat sakoille. Kierroksen voisi aloittaa vaikka julkisista kohteista niin eiköhän se siitä oikene.

    1. Paljon puheita, paljon puheita onhan taas tulossa Vappu, missä olisi edes yksi teko, vai korvataanko sekin puheella?

  5. Hyvä avaus Rakennusliitolta!
    Nyt kun rakentamisen suhdannetilanne on vaikea on oikea aika laittaa pelisäännöt kuntoon vaikka kovillakin keinoilla. Kaikki työkalut on olemassa, ne pitää vain ”pakottaa” käyttöön. mm. työmaiden kulunvalvonta ja käänteinen ALV, lisäksi julkisissa kohteissa halvimman tarjouksen antanut yhtiö voitaisiin automaattisesti tarkistaa kuten urheilun mitalistitkin.

    Nykyinen perälauta auki ajaminen, eli runsas valtion elvytys ja heikko valvonta houkuttelee rikolliset alalle. Kärsijöinä ovat Suomalaiset urakoitsijat sekä pelisääntöjen mukaan toimivat ulkomaiset yhtiöt joiden maine menee lokaan.

    Rakennusliitto nyt tuumasta toimeen!

  6. Tässähän sahataan vain omaa oksaa, kun työllistetään ulkolaisia jotka eivät maksa veroja ja sos.kuluja, ainakaan Suomeen ja kotimaiset rakentajat istuvat kortistossa. Tekevät työt ja vievät rahat pois. Ihmettelen kun ei päättäjät ole puuttuneet tähän, päinvastoin.
    Kukahan tätä maata kohta veroilla pystyssä pitää??

    1. Aivan. Tarkoitushan onkin ajaa alas suomi,suomen kansa, jne….

      Miksikä annamme tällaisen vallan ja hullu-politiikan jathua Suomessa?
      Jonkun kai tulisi laittaa tän maan asiat kuntoon?

      Suomalaiset on sivustakatsojia omassa maassaan?

      http://www.youtube.com/watch?v=uBzBicthCfQ

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat