Cembritin julkisivusuunnittelukilpailun ykkössija jaettiin

Kuitusementtilevyihin erikoistuneen Cembrit Oy:n opiskelijoille suunnattu julkisivusuunnittelukilpailu ratkesi jaettuun ykköstilaan. Tapio Kangasaho työllään ”Kittilä” ja Teemu Haapsaari työllään ”Flow” kuittasivat molemmat 4000 euron ykköspalkinnon. Lisäksi tuhannen euron kunniamaininnan nappasi kaksi kilpailutyötä: Ilkka Palinperän ”Impressions” sekä Atsushi Takanon ja Satoshi Ohtakin ”Fibrillar scape”.

Kuitusementtilevyihin erikoistuneen Cembrit Oy:n opiskelijoille suunnattu julkisivusuunnittelukilpailu ratkesi jaettuun ykköstilaan. Tapio Kangasaho työllään "Kittilä" ja Teemu Haapsaari työllään "Flow" kuittasivat molemmat 4000 euron ykköspalkinnon. Lisäksi tuhannen euron kunniamaininnan nappasi kaksi kilpailutyötä: Ilkka Palinperän "Impressions" sekä Atsushi Takanon ja Satoshi Ohtakin "Fibrillar scape".

image

Kilpailun tarkoituksena oli tarjota tulevaisuuden huippusuunnittelijoille mahdollisuus osoittaa kykynsä ja tuottaa tuoreita ideoita Cembritin tehdasalueen julkisivun uudistamiseksi. Cembrit käynnistää ensi kesänä Lohjan Muijalan tehdasalueensa julkisivun uudistamisen palkittujen ehdotusten pohjalta.

Kilpailuun tuli yli 20 ehdotusta suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen arkkitehti- ja muotoiluopiskelijoilta. Kisan toimeksiannon mukaan työt piti toteuttaa Cembritin värikkäillä UrbanNature-julkisivulevyillä.

”Kilpailuehdotusten määrä ja erityisesti taso yllättivät tuomariston. Useissa töissä näkyi erittäin mielenkiintoista ja rohkeaa värien käyttöä sekä kiinnostavia muotoja, innovatiivisuutta ja jopa futuristisuutta”, tuomariston jäsen, arkkitehti Matti Kuittinen Kombi Arkkitehdit Oy:stä sanoo.

Julkisivukilpailu käynnistyi viime vuoden lokakuussa ja päättyi vuodenvaihteessa.

Realistinen toteutettavuus painoi arvosteluperusteena

Tuomaristo kehui Tapio Kangasahon Kittilää siitä, että pystyyn asetetut lamellit ja niiden muotovaihtelu saavat aikaan kiinnostavan illuusion kolmiulotteisesta pinnasta. Värien käyttö on hallittua ja raikasta. Toteutettavuutta pidetään realistisena, vaikka kiinnityksen yksityiskohtia, levyjen optimikokoa ja rakenteen huollettavuutta pitääkin vielä tutkia.

”Halusin saada tehtaan julkisivulle yhtenäisen ilmeen, mutta estämättä luonnonvalon pääsyä tai näkymää sisälle”, Tampereen teknillisessä yliopistossa Arkkitehtuurin laitoksella opiskeleva Tapio Kangasaho sanoi.

Teemu Haapsaaren Flown tyylikkyys perustuu tuomariston mukaan kaareviin muotoihin ja niukan ajattomaan väriskaalaan. Tehdasalueelle on luotu vahvasti erottuva uusi ilme aaltoilevan julkisivun myötä. Erityisen ansiokasta on pääsisäänkäynnin yhteyteen hahmoteltu sisääntulo- ja terassialue.

”Tehdasalue sijoittuu liikenteen solmukohtaan ja halusin tuoda esiin jatkuvaa liikettä ja rakennuksen mittakaavaa”, kertoi Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksella, Arkkitehtuurin tutkinto-ohjelmassa opiskeleva Haapsaari.

Kunniamaininnan saanut Ilkka Palinperä opiskelee Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa. Myös Atsushi Takano ja Satoshi Ohtaki opiskelevat Aalto-yliopistossa.

Muijalan historia alkaa 50-luvulta

Cembritin Muijalan tehdasrakennuksen historia alkaa vuonna 1959, jolloin tunnetun arkkitehdin Kurt Simbergin suunnittelemassa rakennuksessa käynnistettiin tehdastuotanto. Rakennuksen julkisivussa käytettiin silloisen Suomen Mineraalin omia aallotettuja ja sileitä kuitusementtilevyjä, ja modernin tehdassuunnittelun mukaisesti tuotanto sijoitettiin rakennuksessa yhteen tasoon.

Vuosina 1959 – 1970 Muijalan tehdasta laajennettiin tuotannon kasvaessa.

Kuvia kilpailuehdotuksista löytyy Cembritin verkkosivuilta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Cembritin julkisivusuunnittelukilpailun ykkössija jaettiin”

Vastaa