Selvitys: Tiedon puute rajoittaa puurakentamista

Puurakentamisen osaaminen on Suomessa korkeatasoista, ja se kiinnostaa myös maailmalla. Kirkkain tietotaito on pientalo-, halli- ja perusrakentamisessa. Kehitystä tarvitaan ennen kaikkea suurissa ja vaativissa kohteissa, kuten puukerrostaloissa. Puurakentamisen ongelmaksi tunnistetaankin tiedon puute, mikä aiheuttaa ennakkoluuloja. Nämä seikat käyvät ilmi Joensuun Tiedepuisto Oy:n teettämästä tuoreesta Puurakentamisen valtakunnallisesta osaajakartoituksesta.

Puurakentamisen osaaminen on Suomessa korkeatasoista, ja se kiinnostaa myös maailmalla. Kirkkain tietotaito on pientalo-, halli- ja perusrakentamisessa. Kehitystä tarvitaan ennen kaikkea suurissa ja vaativissa kohteissa, kuten puukerrostaloissa. Puurakentamisen ongelmaksi tunnistetaankin tiedon puute, mikä aiheuttaa ennakkoluuloja. Nämä seikat käyvät ilmi Joensuun Tiedepuisto Oy:n teettämästä tuoreesta Puurakentamisen valtakunnallisesta osaajakartoituksesta.

Kartoituksen mukaan Suomessa on jo rakennettu 31 puukerrostaloa sekä kolme modernia ja kansainvälisesti merkittävää monikerroksista toimitaloa. Näiden lisäksi on valmistunut lukuisia erilaisia pienempiä julkisia puurakennuksia, kuten kouluja, kirjastoja, kirkkoja ja liikuntahalleja.

”Tietoisuutta toteutetuista puurakennushankkeista pitää nyt levittää entistä laajemmin rakentamisen ammattilaisille sekä rakennuttajille. Vaativissa kohteissa puun käyttö voi olla mahdotonta, ellei tekijöillä ole riittävää kokemusta”, kehityspäällikkö Harri Välimäki Joensuun Tiedepuistosta sanoo.

Tehty selvitys tunnistaa puurakentamisen ongelmaksi juuri tiedon puutteen, mikä aiheuttaa ennakkoluuloja. Välimäki alleviivaa, että todellisuudessa tietoa on valtavasti, mutta se ei ole vielä levinnyt tarpeeksi laajalle. Kotimaisten referenssikohteiden lisäksi onnistuneita puurakentamisen esimerkkejä löytyy tuhansia ympäri maailman.

Kunnilla halu lisätä puurakentamista

Kevään aikana läpi Suomen kiertänyt Puurakentamisen Road Show -seminaarisarja välitti tietoa kattavasti koko alan toimijaverkostolle. Road Shown koordinoinnista vastanneen Joensuun Tiedepuiston kehityspäällikkö Ilpo Saukkosen mukaan kaikkiaan 11 kaupungissa järjestetyt seminaarit osoittivat, että kunnilla ja maakunnilla on nyt selkeä tahto lisätä puurakentamista.

”Puurakentaminen kiinnostaa ympäristösyistä ennen näkemättömällä tavalla kuntapäättäjiä ja kaavoittajia. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki on tehnyt linjauksen rakentaa tulevat hankkeensa ensisijaisesti puusta”, Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Viljakainen sanoo.

”Seminaarisarja antoi tuntuman eri alueiden osaamisesta ja valmiuksista puurakentamiseen esimerkiksi puukerrostaloissa ja lähiöiden saneeraamisessa. Näihin vasta uudistuneet palo- ja rakennusmääräykset antavatkin puun käytölle merkittävästi uusia mahdollisuuksia”, Saukkonen kertoo.

Suomalaisen puurakentamisen tämän hetkistä tilaa arvioivassa kartoituksessa kerättiin yhteen myös puurakennusten pätevöityneet suunnittelijat ja arkkitehdit sekä alan opetusta antavat koulutuslaitokset. Lisäksi siitä löytyvät merkittävimmät suomalaiset 2000-luvun puurakentamisen kohteet sekä niiden suunnittelijat ja rakentajat.

Kolilla järjestetty Lieksan Puuakatemia -seminaari oli valtakunnallisen Puurakentamisen Road Show -seminaarisarjan päätöstilaisuus. Seminaarisarjan järjestäjiä olivat Puuinfo Oy, Osaamiskeskusohjelma (Asumisen sekä Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusterit) ja Joensuun Tiedepuisto Oy yhteistyössä eri seminaaripaikkakuntien toimijoiden kanssa. Mukana olivat myös ERA17 – Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017 ja PuuSuomi-verkostohanke.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Selvitys: Tiedon puute rajoittaa puurakentamista”

Vastaa