Kokeile kuukausi maksutta

Tampereen pisin silta valmistui

Tampereen katuverkoston pisin silta, Särkijärven silta, vihittiin käyttöön torstaina 30. kesäkuuta. Samalla juhlistettiin Vuoreksen kaupunginosan pääväylän, Vuoreksen puistokadun, valmistumista. Liikenteelle Särkijärven silta ja puistokatu avautuvat perjantaina 1. heinäkuuta. Sillan on suunnitellut Insinööritoimisto Pontekin Juhani Hyvönen. Toimisto voitti vuosina 2003-2004 järjestetyn suunnittelukilpailun ehdotuksellaan ”Vaiheittain”. Sillan urakoitsijana toimi Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy.

Tampereen katuverkoston pisin silta, Särkijärven silta, vihittiin käyttöön torstaina 30. kesäkuuta. Samalla juhlistettiin Vuoreksen kaupunginosan pääväylän, Vuoreksen puistokadun, valmistumista. Liikenteelle Särkijärven silta ja puistokatu avautuvat perjantaina 1. heinäkuuta. Sillan on suunnitellut Insinööritoimisto Pontekin Juhani Hyvönen. Toimisto voitti vuosina 2003-2004 järjestetyn suunnittelukilpailun ehdotuksellaan "Vaiheittain". Sillan urakoitsijana toimi Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy.

image

Särkijärven silta kytkee Vuoreksen Tampereen keskustaan, valtakunnan tieverkkoon sekä Lahdesjärven kehittyvään alueeseen. Se lyhentää matkan Vuoreksesta Tampereen keskusta-alueelle noin seitsemään kilometriin ja mahdollistaa sujuvan joukkoliikenneyhteyden.

”Sillan aiheuttamat haitat luonnolle ja Särkijärven virkistyskäytölle on minimoitu. Sillan estetiikka on sovitettu maisemaan. Liikennemelun leviämistä ympäristöön vähennetään ajoradan melukaiteella sekä ajoradan ja kevyen liikenteen väylän välissä olevalla lasisella meluseinällä. Hulevedet johdetaan maa-alueelle käsittelyjärjestelmään”, Vuoreksen projektijohtaja Pertti Tamminen kertoo.

Yli 300-metrinen teräspalkkisilta

Särkijärven silta on 310 metriä pitkä. Silta on kolmijänteinen, teräsbetonikantinen liittorakenteinen teräspalkkisilta. Siihen on käytetty 830 metriä teräsputkipaaluja ja 3 200 kuutiometriä betonia. Betonirakenteiden raudoitteet painavat 600 000 kilogrammaa ja kantava teräspalkisto 1 000 000 kilogrammaa.

Sillan ajorata on 8 metriä ja kevyen liikenteen väylä noin 5 metriä leveä. Sen kadun pinnan korkeus on noin 13 metriä veden pinnasta. Särkijärven siltapaikalla vesistön leveys on noin 160 metriä ja veden syvyys 0-17 metriä. Siltaratkaisussa on varauduttu katuraitiotien rakentamiseen siten, että perustuksissa on otettu huomioon sillan leventäminen tulevaisuudessa.

Vuoreksen puistokatu on neljä kilometriä pitkä kaksikaistainen pääkatu, jonka rinnalla kulkee kevyen liikenteen väylä. Myös puistokadulla on varaus katuraitiotielle. Ensi syksynä valmistuva Vuoreksen keskuspuiston 80-metrinen silta tulee osaksi puistokatua.

Koko Vuoreksen puistokadun rakentaminen maksaa noin 26 miljoonaa euroa. Särkijärven sillan osuus tästä on noin 7,5 miljoonaa euroa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara rahoittaa rakentamista viiden miljoonan euron valtionavustuksella. Vuoreksen puistokadun rakentaminen alkoi lokakuussa 2008 ja Särkijärven sillan joulukuussa 2009. Viimeistelytyöt tehdään puistokadun varrelle sijoittuvien talojen rakentumisen myötä.

Myös talonrakentaminen etenee Vuoreksessa

Vuoreksen kaupunginosan rakentaminen edistyy vauhdikkaasti. Vuoreskeskuksen ensimmäinen kerrostalo valmistuu syyskuussa 2011. Kaikkiaan yli 300 asuntoa on rakenteilla tällä hetkellä, ja talvella 2012-2013 Vuoreksessa asuu arviolta noin 1 500 ihmistä.

Vuoreksessa kesällä 2012 järjestettävien asuntomessujen pientalot ja kerrostalot alkoivat nousta toukokuussa. Miltei kaikki Mäyränmäen 30 omakotitonttia on rakennettu tai rakenteilla, ja alue kasvaa vielä yhtiömuotoisilla pientaloilla. Seuraavaksi omakotitontteja on haettavissa Koukkurannan asuinalueelta, Vuoreskeskuksen länsipuolelta. Asuinalueiden asemakaavoitus jatkuu Vuoreksessa Isokuusen osalta, jonka yleissuunnitelman tekeminen on käynnistynyt.

Asuntomessualueen päiväkodin sekä Vuoreskeskukseen sijoittuvan liikekeskuksen ensimmäisen vaiheen rakentaminen käynnistyy viimeistään syksyllä, ja molemmat ovat valmiita kesällä 2012. Koulukeskuksen ensimmäisen vaiheen urakka alkaa ensi vuoden alussa, ja se valmistuu kesäksi 2013.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen pisin silta valmistui”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat