Kokeile kuukausi maksutta

Kymmenet vapautuivat kuittikauppasyytteistä hovissa

Iso osa Anton-kuittikauppajutun syytteistä kaatui perjantaina Helsingin hovioikeudessa. Neljän päätekijän vankeustuomioita alennettiin ja 46 vastaajan syytteet kaatuivat kokonaan.

Iso osa Anton-kuittikauppajutun syytteistä kaatui perjantaina Helsingin hovioikeudessa. Neljän päätekijän vankeustuomioita alennettiin ja 46 vastaajan syytteet kaatuivat kokonaan.

Oikeuden mukaan päätekijät välttivät kukin vähintään noin miljoonan euron verot pääsiassa myymällä perusteettomia alihankintalaskuja rakennusalan yrityksille vuosina 2003–2005. He käyttivät kuittikaupassa neljää pyörittämäänsä yritystä. Nämä toimistoyhtiöt toimivat lisäksi rakennusalalla ja maksoivat työntekijöidensä palkat pimeinä.

Kymmenien vastaajien syytteiden hylkääminen liittyi näihin toimistoyhtiöihin. Ne vuokrasivat ennakkoperintärekisteriotettaan rakennusalan työntekijöille laskutusta ja töiden sopimista varten. Töiden tilaaja maksoi toimistoyhtiöille, joka otti välistä palkkionsa ja antoi loput rahat työn tehneille. Veroja ja muita maksuja ei maksanut kukaan.

Hovioikeus katsoi toisin kuin käräjäoikeus, etteivät toimistoyhtiöt olleet tässä tapauksessa verovelvollisia. Näin 46 vastaajan syytteet kaatuivat ja päätekijöiden tuomiot lyhenivät. Syyttäjä ei ollut vaatinut työt tehneille rangaistusta verorikoksista.

Suomen suurimpiin kuuluvassa rikosjutussa kertyi aineistoa noin 15 hyllymetriä, ja hovissa kuultiin 177:ää ihmistä.

Ei järjestäytynyt rikollisryhmä

Käräjäoikeus katsoi päätekijöiden toimineen kuittikauppavyyhdessä järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Hovioikeuden mukaan tästä ei saatu riittävästi näyttöä. Neljän päätekijän välillä oli jonkinasteisia käskyvaltasuhteita. Hovioikeus kuitenkin arvioi, ettei nelikon yhteistoiminta poikennut olennaisesti tavanomaisista talousrikoksista.

Päätekijät tuomittiin lopulta useista törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista sekä avuannoista näihin. Miguel Santiago Nevalainen Caero (ent. Mika Olavi Nevalainen), 40, sai neljä vuotta. Ari Markus Raninen (ent. Pörhönen), 44, ja Michael Hannunpoika Pettersson, 42, tuomittiin kolmen vuoden rangaistuksiin. Janne Johannes Helttula, 44, sai kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta vankeutta.

Myös Kimmo Tapani Rahkalan, 43, Kari Jukka Hokkasen, 51, sekä Teija Annika Karjalaisen, 40, käräjien kolmen vuoden tuomiot putosivat. Hokkasella se lyheni kolmella kuukaudella. Rahkalan sekä Karjalaisen tuomio aleni alle kahden vuoden.
Lisäksi kymmenkunta henkilöä sai vyyhdessä vankeustuomiot.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kymmenet vapautuivat kuittikauppasyytteistä hovissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat