Jättimäisessä kuittikauppajutussa tuomittiin 85

Helsingin käräjäoikeus jakoi maanantaina reippaalla kädellä ehdottomia ja ehdollisia vankeustuomioita jättimäisessä rakennusalan harmaan talouden rötösvyyhdessä. Niin sanottu Anton-kuittikauppajuttu on laajin rikosasia, jota Suomessa on käsitelty.

Helsingin käräjäoikeus jakoi maanantaina reippaalla kädellä ehdottomia ja ehdollisia vankeustuomioita jättimäisessä rakennusalan harmaan talouden rötösvyyhdessä. Niin sanottu Anton-kuittikauppajuttu on laajin rikosasia, jota Suomessa on käsitelty.

image

Jutun pääkäsittely alkoi toissa vuoden lokakuussa, ja istunnot jatkuivat viime kesälle. Lähes tuhat sivua käsittävää tuomiota on pohdittu siitä lähtien.

Rikoksia toteutettiin muun muassa kuittikaupan avulla. Käytännössä kyse on perusteettomien laskujen laatimisesta palkkiota vastaan työsuorituksista tai aliurakoinneista, jotka eivät vastaa todellisuutta. Niiden avulla on peitelty pimeää palkanmaksua ja pyritty vähentämään arvonlisäveroa sekä näin vaikuttamaan verotettavan tuloksen määrään.

Kuittikaupassa ovat toimineet lainvastaisesti niin kuitteja tilanneet, vastaanottaneet kuin niitä kirjoittaneet ihmiset.

Pääkaupunkiseudulla toimineiden yritysten kuittikaupalla vältettiin suuri määrä veroja. Tuomitut joutuvat korvaamaan verottajalle rikoksilla aiheutetuista vahingoista 5,6 miljoonaa euroa.

Vyyhdessä oli syytettynä lähemmäs sata ihmistä, joista 85 sai langettavan tuomion. 44:lle tuli vankeutta, ja loput saivat pääosin sakkoja. Yhden kohdalla aiempi rangaistus katsottiin riittäväksi.

Urakointia tunnetuissa paikoissa

Pisimmän vankeuden sai 37-vuotias helsinkiläismies, jolle napsahti viisi vuotta istuttavaa. Hänelle samoin kuin useille muille tuli liiketoimintakielto.

Tuomittujen katsottiin syyllistyneen muun muassa törkeisiin ja tavallisiin veropetoksiin ja kirjanpitorikoksiin. Osan kohdalla toiminnassa oli kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Näin siksi, että taloudellisen edun tavoittelu on ollut toiminnassa määräävänä tekijänä, kyseessä ovat olleet vakavat rikokset ja ryhmän jäsenillä on kullakin ollut omat tehtävänsä rikosten toteuttamiseksi. Lisäksi toimijoiden välillä on vallinnut käskyvaltasuhteet.

Jupakan yhteydessä on puhuttu kovasta sisäisestä kurista ja siihen liittyvästä uhkailusta.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2003-2006. Yritysten on kerrottu urakoineen esimerkiksi Helsingin vankilassa, oikeustalolla ja Upinniemessä.

Syytettynä oli myös jengiläisiä. Esimerkiksi erään Helvetin enkelit -moottoripyöräjengin jäsenen syytenivaska hylättiin, ja kolme Bats-miestä sai sakkoja.

Vastaajista suuri osa kiisti syytteet. Osa myönsi saaneensa pimeää palkkaa, mutta kielsi olleensa osa mitään järjestäytynyttä kokonaisuutta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jättimäisessä kuittikauppajutussa tuomittiin 85”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi