Kokeile kuukausi maksutta

Ison Omenan aluetta Espoossa rakennetaan yli 300 miljoonalla

Citycon ja NCC aloittavat Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskus Ison Omenan kehityshankkeen ensimmäisen vaiheen. Yhtiöt kehittävät hanketta 50 prosentin osuuksin ja sijoittavat laajennuksen ensimmäiseen vaiheeseen yhteensä 120 miljoonaa euroa. Sopimukseen liittyvät rakennustyöt aloitetaan välittömästi, ja niistä vastaa NCC Rakennus Oy. Espoon kaupunki on perjantaina 31. toukokuuta myynyt yhtiöille laajennukseen tarvittavan tontin.

Citycon ja NCC aloittavat Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskus Ison Omenan kehityshankkeen ensimmäisen vaiheen. Yhtiöt kehittävät hanketta 50 prosentin osuuksin ja sijoittavat laajennuksen ensimmäiseen vaiheeseen yhteensä 120 miljoonaa euroa. Sopimukseen liittyvät rakennustyöt aloitetaan välittömästi, ja niistä vastaa NCC Rakennus Oy. Espoon kaupunki on perjantaina 31. toukokuuta myynyt yhtiöille laajennukseen tarvittavan tontin.

image

Kauppakeskus Ison Omenan laajennushanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Länsimetro Oy:n ja Espoon kaupungin kanssa. Kauppakeskuksen alle sijoittuu rakenteilla olevan Länsimetron ensimmäisen vaiheen pääteasema ja liityntäliikenteen bussiterminaali. Kokonaisuudessaan kyseessä on todella massiivinen hanke, sillä rakennusinvestointien kokonaisarvo kohoaa yli 300 miljoonaan euroon.

Itse kauppakeskus Ison Omenan suunniteltu kehityshanke on kolmivaiheinen. Sisältäen nykyisen kauppakeskuksen osittaisen uudistuksen kolmivaiheisen hankkeen kustannusarvio on noin 175 miljoonaa euroa. Hankkeeseen liittyvän liityntäpysäköinti- ja bussiterminaalin kustannusarvio on puolestaan noin 30 miljoonaa euroa. Hankkeeseen sisältyy myös asuintorni, jonka investointi on 15 miljoonaa euroa. Kauppakeskuksen alle jäävän Matinkylän metroaseman ja siihen liittyvän rakentamisen arvo on noin 100 miljoonaa euroa.

Kolmivaiheisen hankkeen aikana Ison Omenan vuokrattava liikepinta-ala lisääntyy noin 25 000 neliömetrillä, yli 75 000 neliömetriin. Koko kauppakeskuksen pinta-ala on laajennuksen jälkeen noin 90 000 neliömetriä. Hankkeen esivuokrausaste on noin 35 prosenttia.

Kauppakeskuksen pysäköintipaikkojen lukumäärä kasvaa noin 3 000 paikkaan. Halliin sijoittuu myös 350 liityntäpysäköintipaikkaa.

Citycon arvioi investoinnin tuoton olevan 6,5–7,0 prosenttia hankkeen valmistuttua ja vakiinnuttua.

”Matinkylästä tulee metron myötä koko Etelä-Espoon vahva liikenteellinen solmukohta, ja metrokeskuksen läpi kulkee päivittäin noin 35 000 matkustajaa. Tämä tuo lisää päivittäistä asiakasvirtaa, mikä vahvistaa Ison Omenan asemaa entisestään”, Cityconin kiinteistökehitys- ja vastuullisuusjohtaja Marko Juhokas kertoo.

Kokonaisuudessaan laajennus on valmis vuonna 2016

Uudistettu kauppakeskus Iso Omena ja Metrokeskuksen liikenneterminaali avataan samaan aikaan Länsimetron kanssa, loppuvuodesta 2015. Kauppakeskuksen laajennusosa valmistuu kokonaisuudessaan loppukesällä 2016.

”Alueen kotitalouksien ostovoima on lähes kaksinkertainen suomalaiseen keskiarvoon verrattuna”, Ison Omenan kehityshankkeesta vastaava Cityconin kiinteistökehitysjohtaja Risto Seppo toteaa.

”Metrokeskuksen kolmanteen kerrokseen suunnitellaan kaupungin ’palvelutoria’, jonne sijoittuu kirjasto, yhteispalvelupiste sekä sosiaali- ja terveyspalveluja. Myös metrokeskuksen ympäristön tiestö paranee lähivuosina. Piispansillan leventäminen alkaa jo tänä kesänä”, Espoon teknisen toimen johtaja ja Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko sanoo.

Vuonna 2001 valmistunut Iso Omena on Cityconin suurin kauppakeskus Suomessa, ja siellä on tällä hetkellä yli 120 vähittäiskaupan ja palveluiden toimijaa. Uudistus- ja laajennushankkeen jälkeen kauppakeskuksessa arvioidaan olevan yli 200 erilaista liikettä ja muuta palvelua.

Vuonna 2012 kauppakeskuksen kävijämäärä oli 8,8 miljoonaa ja myynti 260,4 miljoonaa euroa. Hankkeen myötä Ison Omenan vuosittaisten kävijämäärien arvioidaan kasvavan noin 14,5 miljoonaan. Kauppakeskuksen myynnin odotetaan kasvavan 375 miljoonaan euroon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ison Omenan aluetta Espoossa rakennetaan yli 300 miljoonalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat